Sjukstugan ockuperad i 500 dagar

2013-06-13 13:40:38


Att rösta JA i folkomröstningen den 8 september är att säga nej till den nedskärningspolitik som har orsakat att vård­en är i sitt värsta läge någonsin i Västerbotten.

Lördagen den 15 juni firar doroteaborna att sjukstugan har ockuperats i 500 dagar. Nu ställs siktet in på folkomröstningen den 8 september, som skulle kunna bli en misstroendeförklaring mot vårdnedskärningar.

– Den handlar om vården i hela länet, säger ockupanten Simone Granberg.
Allt började i början av 2012, då Västerbottens landsting lade ner de fyra akutvårdsplatserna på ­sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Åsele. 100 personer samlades för att inleda ockupationen i Dorotea och 700 kom till ett protestmöte i Åsele. Neddragningarna har lett till flera allvarliga incidenter. Ockupanterna kommer att redovisa flera fall i en ny skrift.
– Bara de senaste veckorna har vi ockupanter räddat akut sjuka ­turister som sökt sig till sjukstugan – en man med KOL och och en med hjärt­infarkt, berättar Simone Granberg.
Det är Socialdemokraterna som med stöd av Miljöpartiet styr Västerbottens landsting och genomför mycket stora nedskärningar – 150 miljoner kronor per år – på sjukvården.
I detta ”Projekt balans” ingår neddragningarna i Dorotea och Åsele som påstods ”spara” tre miljoner kronor. Faktum är att landstinget redovisade 264 miljoner kronor i överskott under 2012.

För att tvinga fram en folkomröstning krävdes det 20 500 namnunderskrifter – Doroteauppropet med sympatisörer samlade in 24 801. Då ska man veta att Dorotea kommun har 2 700 invånare, det tredje lägsta invånarantalet i landet.
Namninsamlingen krävde att landstinget ”säkerställer sjukvård för alla, vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour som tidigare och att Åsele får en egen ambulans”. Orden ”bland annat” var viktiga för att visa att det inte bara handlade om de två kommunerna utan om hela länet.

Men när politikerna skulle formulera frågan inför folkomröstningen handlade det bara om Dorotea och Åsele: ”Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som ­innebär att Dorotea får vårdplatser med läkar­jourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?”
– De framställer det som om det enbart handlar om att vi ska få något och resten ska betala, säger Simone Granberg.
Formuleringen är överklagad, men få väntar sig att Förvaltningsrätten ska ändra den.
Detta är den första folkomröstningen någonsin i ett landsting. Landstingsrådet Peter Olofsson försöker medvetet spela ut kommuner mot varandra. Han har också sagt att det krävs 50 procents ­valdelta-gande för att folkomröstningen ska räknas – det vill säga mer än i senaste EU-valet i Sverige!
Ockupanternas möjligheter ­ligger i att engagera alla som är mot vårdnedskärningarna i hela länet. ”Både antalet vårdplatser och ­bemanningen har skurits ned” sammanfattade Arbetsmiljöverkets Heli Aarnipuro ­efter inspektioner nyligen.

Att rösta JA i folkomröstningen är att säga nej till den nedskärningspolitik som har orsakat att vården är i sitt värsta läge någonsin i Västerbotten.
Det är samtidigt ett JA till de gräsrötter i Dorotea som har tagit strid. De högerpartier i landstinget som nu säger att de är för ett JA – Moderaterna med flera – har en ­meritlista av vårdnedskärningar runt om i landet. Ockupanter i Dorotea blev ­mäkta upprörda när Centerpartiets ordförande Annie Lööf i en tv-debatt påstod att det var Centern som låg bakom folkomröstningen. ”Och Vänsterpartiet”, tillade V-ledaren Jonas Sjöstedt lika felaktigt i samma debatt. Vänsterpartiet i landstinget är för JA, men V i Dorotea kommun stödjer Socialdemokraterna.
– Vi kämpar för vård i hela länet och vi tänker inte ge upp, ockupationen fortsätter, säger Simone Granberg.
Under sommaren kommer Doroteaupproret att ha aktiviteter vid olika marknader runt om i länet. Den 28 augusti genomförs en regional tv-debatt. Firandet av 500 dagars ockupation sker med en stor samling nu på lördag.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Rösta JA i folkomröstningen i Västbotten den 8 september. Riv upp alla vårdnedskärningar.
  • Allt stöd till ockupationen i Dorotea. Återställ akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. Motsvarande upprustning i andra drabbade kommuner.
  • För ett nytt arbetarparti som tar strid mot nedskärningar och orättvisor. Nej till kapitalets och EU:s diktatur – för demokratisk socialism.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!