Skandalfylld vårdslakt i Sundsvall

2010-02-10 17:22:54
Skandalerna i Västernorrlands läns landsting avlöser varandra. Man hinner knappt hänga med i allt som händer. Särskilt många skandaler rör ledningen för Sundsvall sjukhus, där 700 jobb ska bort.

Sundsvalls sjukhus nye personalchef, Ingamarie Bäcklin, anställdes av det privata konsultbolaget Business Results. Hon var rekommenderad av Sundsvalls nye sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson, som tjänar 140 000 kronor i månaden plus en rad förmåner, som fritt boende i Sundsvall. Han hade jobbat tillsammans med henne i slutet av 1990-talet.

Anställningen av Bäcklin som personaldirektör väckte ilska bland oss anställda, särskilt då det kom fram att hon fick 13 000 kronor per dag i lön för att skära bort vårdjobb. Men det var inte allt. Hon hade ett skumt förflutet, rent kriminellt. Hon har lu­rat en tidigare arbetsgivare på en halv miljon kronor enligt uppgifter i me­dia, som hon inte har betalat tillbaka. Protesterna steg och efter att hon ba­ra varit anställd i 20 timmar fick hon sparken. Nu har det slutat med att Länskriminalen i Västernorrland polisanmält henne för trolöshet mot huvudman.
Sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson har nu utsett en ny personalchef – Lena Telin, som tidigare jobbat på landstingsstaben. Vid MBL-förhandlingarna vände sig alla fackförbund utom Kommunal emot förslaget. Från Vårdförbundet menar man att rekryteringen inte gått rätt till.
Sjukhusdirektören saknar hel förtroende bland oss anställda och det skämtas och drivs med honom allmänt på sjukhuset. Insändare och tidningsartiklar om skandalerna tejpas upp på sjukhuset och i hissen till personalavdelningen där han jobbar. Idag såg vi att någon skickat upp en sopsäck till personalavdelningen märkt med ”Till Sigbjörn”.

Det andra som utvecklats allt starkare är krisen inom Socialdemokratin i Västernorrland. Sossarna som styr i landstinget, framför allt landstingsrådet Ewa Söderberg (S), har blivit extremt hatade på grund av hur de skött sjukhusfrågan. Men man bör också komma ihåg att även Vänsterpartiet sitter i landstingsledningen.
Den nu pågående dramatiken började med sparkandet av förre sjukhusdirektören som jobbade med ned- skärningarna, men mer demokratiskt och försökte begränsa de nedskärningskonsulter som hyllats av lands­tingsledningen.
Sossepolitiker känner att Ewa ­Söderberg håller på att sänka deras skepp. Kommunpolitiker och fackliga sossar har de senaste dagarna börjat ta avstånd från henne och S-politiken i landstinget. I en debattartikel i lokal­pressen den 8 februari kräver ombudsmannen för Kommunal i Väster- norrland, Nils Jisfält, att hon ska av­gå. Han avslutar med ”Mitt förtroen­de för Ewa är helt förbrukat”. Det skulle inte förvåna mig om vi ser hennes avgång de närmaste dagarna. Det förefaller omöjligt att sossarna skulle kunna gå in i en valrörelse med henne kvar i ledningen.
Kaoset och alla dessa skandaler har nu nästan gjort att huvudfrågan, de stora nedskärningarna och uppsägningarna, hamnat i skymundan under en tid. Förutom de planerade neddragningarna väntar nu nya sparplaner på grund av minskade skatteinkomster i krisens spår. Ytterligare 168 miljoner kronor ska skäras bort. Ett av förslagen som diskuteras är att hårdbanta Sollefteå sjukhus, bland annat nedläggning av BB och barnkliniken.
Tyvärr finns ett stort inslag av ”byapolitik” i debatten, något som piskas fram av partierna. Många i Sundsvall tror att nedläggning av verksamheten i Sollefteå är en lösning. Det är viktigt att försöka visa att detta inte är en väg framåt. Vi måste utmana hela nedskärningpolitiken bå­de i kommuner och landsting. Resurserna har minskat under årtionden. Om inte masskamp stoppar de nuvarande nedskärningsplanerna kommer det snart nya sparpaket.

Vi måste kämpa för att försvar vården i Sollefteå också. Vi måste försva­ra jobben och vården på alla orter. Det gynnar inte någon att orterna ställs mot varandra. Det är bara vad nedskärningspolitikerna i landstinget och på riksnivå vill. På vilket sätt har de stora nedskärningarna i Örnsköldsvik gynnat sjukhuset i Sundsvall? Hade det inte varit bättre för alla om Sigbjörn och nedskärningskonsulterna i Mantec stoppats av protesterna redan där? Nu fick istället nedskärningspolitikerna självförtroende till att slakta vården på fler orter.
Nu närmast protesterar Rädda Vården-kampanjen i Sundsvall utanför landstingsfullmäktiges möte i  Härnösand på onsdag.

Per Johansson
RS:are och sjuksköterska i Västernorrlands landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!