Skånemoderater positiva till SD-samarbete

2017-02-01 14:07:32


Dagens Nyheter rapporterar från tisdagens M+SD-möte.

Efter att moderatledaren Anna Kindberg Batra öppnat upp för samarbete och förhandlingar med SD om en gemensam budget, trädde Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman fram i en intervju i P4 Malmöhus den 25 januari. 

I intervjun säger han att han ser positivt på utspelet och säger att det är en linje som moderaterna i Skåne har drivit sedan valresultatet 2014. Då fick moderaterna 22,3 procent och SD 14,5 procent. Tillsammans hade de då 36,8 procent.
Socialdemokraterna fick i samma val 32,3 procent av rösterna. I flera kommuner i Skåne fick moderater och SD tillsammans över 40 procent av rösterna. Inte konstigt att M i Skåne har tryckt på för att öppna upp för samarbetet med SD.
”På kommunnivå har M och SD i Skåne redan börjat diskussioner i de frågor där de har förutsättningar att komma överens”, säger Lars-Ingvar Ljungman i intervjun. Han nämner dock inte vilka frågor.
I flera kommuner i Skåne skulle Allianspartierna kunna ta över tillsammans med SD, något som Skånemoderaterna har velat göra en längre tid men som ledningen för M hittills varit negativ till. Efter Kindberg Batras utspel har nu läget förändrats.
”Det har funnits ett tryck underifrån bland moderaterna i Skåne att samarbeta med SD”, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Läget i Skåne speglar den utveckling vi ser i Sverige i stort: högern omgrupperar sig och regeringens politik spelar borgerligheten och rasisterna i händerna. För att möta detta behövs organisering och kamp mot rasismen och all högerpolitik. Även mot den högerpolitik som regeringen för.
Det behövs ett nytt arbetarparti. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!