Skolkampen fortsätter trots beslutet i Luleå fullmäktige

2016-04-06 11:42:20

foto: Liv Shange
Protester har ägt rum i ett halvårs tid och kampen kommer att fortsätta framöver också.

Med stöd av Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende klubbade Socialdemokraterna igenom ”Framtidens Skola”, som innebär nedläggning av sju skolor och tio förskolor, på kommunfullmäktigemötet i Luleå den 4 april. RS röstade helt emot förslaget. Kampviljan är dock fortsatt hög för att stoppa nedläggningarna.

I själva ärendet sade RS helt nej till Framtidens Skola och förde istället fram en ny plan för hur skolan ska utvecklas i dialog med barn och föräldrar, personal och hela lokalsamhället där RS skrev att ”En förutsättning för en verklig utveckling av skolan är en höjning av personalens löner, mer personal för att minska stress och arbetsbelastning och större inflytande för personal, elever och föräldrar.”
Mötet visade också hur Miljöpartiet och Vänsterpartiet stödde förslaget på storförskolor och hur Sverigedemokraterna saboterade skolkampen genom sin totala inkompetens. Skolräddarna har dock långt ifrån gett upp och kallade till protest och pressträff innan fullmäktigemötets start.
”Framtidens Skola” har tydligt målat upp skiljelinjerna i politiken i Luleå. Den nya alliansen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna manifesterades i deras gemensamma beslut i att driva igenom ”Framtidens Skola”. Det blev också tydlig hur ryggradslöst Landsbygdspartiet agerar.
Trots att S-ledningen har tagit bort extrastödet till småskolor och enavdelningsförskolor (vilket framförallt drabbar landsbygden) och att ”Framtidens Skola” beslutar att stordrift och centralisering är lösningen på skolans problem röstade Erland Nilsson (LpO) för förslaget i sin helhet. Att byaskolorna i Vitå och Klöverträsk tills vidare lyfts ur nedläggningskarusellen blev Landsbygdspartiets fikonlöv för att få fortsätta ha en plats vid köttgrytorna.

Skolkampens viktigaste mål vid detta möte var att få till en minoritetsåterremiss (som kräver stöd av minst en trejdedel av ledamöterna) för att ge mölighet att öka trycket ytterligare. Detta var inte möjligt eftersom Sverigedemokraterna lade ned sina röster, trots att de påstod sig vara emot Framtidens Skola, och på grund av att Miljöpartiet inte stödde en återremiss. Sverigedemokraterna var också så oinsatta i ärendet att de röstade mot förslaget att Vitåskolan och Klöverträskskolan skulle behållas.
När det gäller Miljöpartiet, som har haft gemensam budget med S, var det uppenbart de inte ville stöta sig med dem genom att möjliggöra en minoritetsåterremiss. I debatten kritiserade de i ord utredningen som var underlaget för beslutet, men var ändå inte beredda att rösta för en återremiss vars syfte var att ge ett bättre underlag för beslut.
Både MP och V stödde skandalöst nog Framtidens Skolas förslag om att alla förskolor helst ska göras till 6-8 avdelningar.
– Förskolan kostar mer än i jämförbara kommuner. De är ett slöseri med resurser att låsa upp personal med bara små grupper barn på morgnarna och eftermiddagar, sade Jan Nyberg (MP).
– Miljöpartiet avslöjar väldigt tydligt vilket perspektiv de har. De har inte en tanke på att barnen med långa dagar – som med storförskolor – får gå i stora grupper från tidigt på morgonen till sent på kvällen med många olika personal och barn att lära känna och bli trygg med, svarade Jonas Brännberg (RS).

För skolräddarna är dock kampen långt ifrån över.
– Det är en sak att besluta om Framtidens Skola, men en annan sak att kunna genomföra det, sade Anna Widén från Samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Leva och Lära till den samlade pressen utanför mötet.
Samordningsgruppen rapporterade också att efter att ha samlat in namn på Skolkarnevalen den 19 mars och under den senaste veckan har 1 800 av de 6 000 namnen som behövs för ett folkinitiativ för folkomröstning samlats in.

– Vi diskuterar redan nya aktioner. Vi har ett massivt stöd. Den här gången har kommunledningen gått ett steg för långt i att köra över folk. De socialdemokrater och moderater som tror att stormvindarna är över med dagens beslut kommer att bli grymt besvikna, sade Liv Shange, medlem i RS och aktiv i arbetsgruppen för Svartöstadsskolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!