(S)lopade nedskärningar i Luleå – men bara till valet

2009-09-23 14:50:25
Efter regeringens extrapengar till kommunerna 2010 är Luleå en av få kommuner som lovat att slopa en del nedskärningar. Beslutet är dock enbart taktiskt – att rädda Socialdemokraterna i kommunvalet 2010.

Luleå har de senaste åren legat i topp vad gäller nedskärningar och uppsägningar inom skolan, samtidigt som pengarna rullat till lyxprojekt som elithockeyns Coop Arena. Resultatet är en enorm ilska underifrån mot S-ledningen från arbetarna men också från en stor del av dem som har det lite bättre ställt.
Situationen för S-ledningen har inte blivit bättre av deras försök att sänka lönerna för undersköterskor och vårdbiträden genom att ta bort helgtillägget. S har med rätta fruktat ett katastrofresultat i kommunvalet 2010. Det är mot den bakgrunden som Karl Petersen (S) lovat att regeringens nya pengar innebär att skola och socialförvaltning slipper det två-procentiga sparkravet för 2010 (på totalt 52 miljoner kronor).

Precis som regeringens pengar till kommuner och landsting, gäller nedskärningsstoppet i skola och omsorg bara fram till valet. 2011 kommer att bli dramatiskt. Trots att nuvarande prognoser pekar på en viss återhämtning av skatteunderlaget 2011, väntar massiva nedskärningar.
För Luleås del måste allt som inte sparats 2010 sparas in 2011, plus ytterliggare två procent, sammanlagt 120 miljoner kronor. Det motsvarar ca 350 personal inom äldreomsorgen. Orsaken är att inga nya pengar kommer till kommunerna efter valet.
Eftersom tiden från nedskärningsbeslut till faktisk besparing är lång (p g a uppsägningstider m m) används det faktum att inga nya pengar kommer 2011 som ett argument av nedskärningspolitiker för att hålla fast vid sina besparingsbeslut.
Rättvisepartiet Socialisterna me- nar att kamp måste tas mot varje nedskärning, samtidigt med en lands- omfattande gräsrotskampanj för pengarna tillbaka till vård, skola och omsorg.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!