(S)peciallagar mot flyktingar och asylrätt

2016-03-16 12:54:47

foto: Socialdemokraterna / Flickr CC
Stefan Löfven skyr inga medel för att stänga ute dem som tvingas fly krig, förtryck och terror.

Vid Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro den 12-13 mars var S-ledaren och statsministern Stefan Löfvens budskap att flyktingmottagandet i höst var en tillfällighet. ”Det som skedde i höstas ska inte ske igen”, sade Löfven och försvarade både regeringens skärpta flyktingpolitik samt de nya flyktingmurar som EU bygger tillsammans med Turkiets allt mer diktatoriska regim.

”Vi väljer en reglerad invandring och en individanpassad etablering så att de som får asyl kan göra sin plikt och kräva sin rätt”, förklarade Löfven för att sedan avsluta med unken nationalromantik om att att känna stolthet för ”landet vi älskar”. Den globala flyktingkatastrofen finns inte i regeringens värld. Att ingen opposition hördes på Kommunkonferensen mot Löfvens tal säger en hel del om dagens borgerliga socialdemokrati.

S-MP-regeringens övergripande mål är att under lång tid kraftigt minska antalet asylsökande. Detta mål ska uppnås med dramatiska inskränkningar i asylrätten – tillfälliga ettåriga uppehållstillstånd och ett stopp på anhöriginvandring – samt med stängda gränser i kombination med massutvisningar.
De svenska gränskontrollerna är en av de hårdaste i Europa, samtidigt som de ”svenska reglerna som väntas träda i kraft i sommar är de mest restriktiva i EU när det gäller syriers och irakiers rätt att återförenas med sina anhöriga”, enligt radions Ekot den 14 mars.
De föreslagna lagarna för att ”begränsa möjligheterna till uppehållstillstånd i Sverige” är special­lagar riktade mot endast en grupp – asylsökande. ”Det torde vara första gången Sveriges riksdag står inför att anta en lag som ska drabba enskilda, som ska göra situationen outhärdlig eller hopplös för en viss grupp människor”, kommenterade Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

Lagförslaget innebär att anställningsbarhet – inte skyddsbehov – ska avgöra om permanent uppehållstillstånd ska beviljas eller inte. De rättsvidriga inskränkningarna i asylrätten gör integration till en tom fras. ”Erfarenheter från andra länder visar att tillfälliga uppehållstillstånd leder till stress och ångest och en känsla av att inte kunna komma vidare i sina liv”, skriver Rädda Barnen.
Flyktingsolidariteten och viljan att försvara asylrätten står i direkt motsättning till de etablerade partiernas samling bakom högerpolitikens attacker på flyktingars rättigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv säger:
• Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.
• Riv regeringens och EU:s flyktingmurar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.
• Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar.  
• Stoppa tvångsutvisningarna – gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.
• Nej till låglönemarknad – lika rättigheter och kollektivavtal.
• Skrota kapitalets krisande EU & EMU. För en demokratiskt planerad ekonomi.
• Internationell solidaritet. Global kamp mot imperialismens krig och plundring.
• För ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!