Stockholms stads extrema privatiseringsmetoder utraderar öppen hemtjänst i kommunal regi

2010-05-21 18:52:34
Gårdagens uppseendeväckande möte med Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd visade att inte ens stadens egna politiker är medvetna om hur utstuderat raffinerade metoder som används för att snabbast möjligt driva igenom en 100-procentig privatisering.
– Ytterst få, inklusive stadsdelsnämndens ordförande Bo Sundin, har förrän nu visat sig vara medvetna om att de brukare som inte kan eller vill välja någon av minst 50 utförare av hemtjänst hänvisas till en privat utförare: HSB Omsorg, säger Arne Johansson, första namn på Rättvisepartiet Socialisternas lista för Stockholms kommunalval. 
– Och knappast någon var beredd att försvara denna sorts extremism, tillägger han.
 
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna ställde i går en rad kritiska frågor i samband med nämndens öppna timma sedan de anställda i hemtjänsten har slagit larm om att egen regi är på väg ut:
”Det känns som att det är på väg att ta slut”, säger de anställda i Kista-Rinkeby som intervjuas i senaste Kommunalarbetaren.
Älvsjö, som är först att helt sakna ett kommunalt alternativ, lär snart följas av fler.
Antalet anställda i Kista-Rinkebys öppna hemtjänst har sedan förra året minskat från 55,45 till 33,9. Nu får ytterligare fem gå sedan även brukarnas tvätt och städ läggs ut på privata utförare – totalt sett en halvering på bara ett år.
 
Rättvisepartiet Socialisterna tar avstånd från privatiseringarna, som innebär att såväl verksamheten som de privata utförarnas ambition att göra vinst på brukarnas och skattebetalarnas bekostnad blir omöjlig att kontrollera – det finns inte ens villkor om kollektivavtal eller någon meddelarfrihet för de anställda. Den kommunala verksamheten får heller inte marknadsföra sig på samma villkor, och saknar möjlighet att som de privata erbjuda egna tilläggstjänster.
RS kräver att all verksamhet i vård, skola och omsorg återtas i offentlig regi.

RS/Offensiv har därefter tagit reda på följande skrämmande fakta:
  • Takten i Stockholms stads privatiseringar har accelererat med många nya utförare sedan kommunfullmäktige i juni 2009 beslutade att använda sig av den i januari 2009 antagna nya lagen om valfrihetssystem (LOV) i stället för den lag om offentlig upphandling (LOU) som använts sedan 2002.
  • Stockholms stad tog i samband med detta ett helt eget och unikt beslut att också uppdra åt stadsdirektören att upphandla ett ickevalsalternativ för den som inte kan eller vill göra ett aktivt val.
  • Staden indelades i samband med upphandlingen i fyra regioner, som i samtliga fall vanns av HSB Omsorg, som bara under det första halvåret sedan starten den 1 december 2009 har fått 185 nya kunder på detta sätt. Det är fler på ett halvår än de cirka 5 procent (cirka 175) av det totala antalet nytillkomna brukare som staden uppskattade att det kunde bli fråga om på ett år. En ökning med 10 procent om året kan snabbt underminera egen regi.
  • Stadens egen hemtjänst kunde enligt Äldreförvaltningen inte delta i upphandlingen då denna verksamhet är uppdelad stadsdelsvis.
 
För info, kontakta:
Arne Johansson, 070-990 38 40

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!