Stoppa delprivatiseringen av LKAB

2010-06-09 12:57:15
I Dagens Industri i förra veck­an talade LKAB:s ordförande Björn Sprängare om fördelar­na med en delprivatisering av LKAB.

– När en ordförande för ett statligt bolag torgför att han kan tänka sig delprivatisering har han fått det sanktionerat från ägaren. Saker är på gång. För två-tre år sedan sade Sprängare att det var viktigt att LKAB förblir statligt, sa S-riksdagsledamoten Karin Åström till Norrbottens-Kuriren den 1 juni.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har även öppnat för privat ägande av Vattenfall.
Bland annat resonerar Björn Sprängare så att LKAB lättare skulle kunna värja sig för ansvaret för alla kostnader för flytten av Kiruna och järnvägen om gruvbolaget är i privat ägo. Men vad ska betala för flytten av staden och järnvägen, om inte gruvbolagets enorma vinster? Att ha kvar LKAB i statlig ägo är självklart – men även som det ser ut idag behövs det kamp för hur företagets enorma vinster ska användas. Pengar behövs till jobb och klimatsatsningar, inte till hö­ga direktörslöner.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!