Stoppa mäns våld mot kvinnor!

2013-01-28 16:07:36
Nog! Enough! Abb bas! Det var budskapet från de cirka 200 kvinnor och män som på kvällen den 17 januari samlades på Mynttorget i Stockholm i protest mot mäns våld mot kvinnor.

Det var mot bakgrund av den ­brutala gruppvåldtäkten på en 22-årig tjej i Sundbyberg som demonstrationen med bara ett par dagars varsel kallats samman. Demonstrationen ville även visa solidaritet med de massiva protester som har ägt rum i Indien efter att en ung kvinna i slutet av förra året våldtogs och misshandlades så grovt att hon sedan avled.
Abb bas betyder ”Nog nu!” på hindi och har den senaste månaden skanderats av tiotusentals människor på New Dehlis gator och torg.

Bland torsdagskvällens talare fanns Olga Persson, förbundssekreterare på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, som påpekade att över 6 000 våldtäkter anmäls varje år i Sverige – för att inte tala om det enorma mörkertal vi vet existerar.
– Mäns våld mot kvinnor behand­las i media som enskilda händelser, med stort fokus på offret, men vi måste inse att de här övergreppen sker varje dag, förklarade hon.
Som en av demonstranterna påpe­kade, måste arbetet mot det sexualiserade våldet börja redan i skolorna, där ungdomar måste fås att inse att frågan berör dem.

Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen arbetar med just detta genom, bland annat skolföreläs­ningar på temat Vägra kallas hora.
Demonstrationen organiserades av en bred samling organisationer som ActionAid, Amnesty, Plan Sveri­ge, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund med flera.
Avslutningsvis påpekades det att tystnaden är förövarens bästa vän och demonstranterna lovade varand­ra att reagera mot varje typ av sexuel­la trakasserier som vi ser omkring oss.
Nu får det vara nog!

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!