Stoppa utvisningarna

2018-09-19 12:28:00
Säkerhetsläget i Afghanistan försämras stadigt. Utvisningarna dit måste omedelbart stoppas.

En del bedömare fruktar att antalet döda under 2018 kan uppgå till 20 000 personer. I så fall finns det risk att fler dödas i Afghanistan än i Syrien detta år. Trots det fortsätter utvisningarna och de får en allt mer desperat prägel. Det verkar gälla att utvisa så många som möjligt innan läget är sådant att det är omöjligt att fortsätta utvisningarna.
Efter många demonstrationer som har lyckats förhindra utvisningar har man nu ändrat taktik. Många utvisningar sker nu i smyg. På förvaren har ungdomar blivit kallade till möte med ledningen. Väl där har de hämtats av polis och transporterats direkt till en flygplats. De har inte kunnat hämta några personliga tillhörigheter, inte ens en tandborste. De har inte tillåtits ta kontakt med någon, inte ens sin advokat. 

Det är mer än en i vårt land som kan berätta hur de utan förvarning har fått ett samtal från Kabul. I andra änden på tråden har det funnits en rädd och förtvivlad tonåring. I minst ett fall hade han inte blivit mött, inte fått någonstans att bo eller fått någon hjälp överhuvudtaget, något de blivit lovade.
UNHCR säger i en rapport att säkerhetsläget är så försämrat att en internflykt till Kabul inte är ett säkert alternativ. Inga personer bör hänvisas till internflykt till Kabul, speciellt inte barnfamiljer och ensamkommande unga. Det är i Kabul som Migrationsverket dumpar de ungdomar som utvisas.
Migrationsverket struntar dessutom i att ta hänsyn till UNHCR:s senaste rapport. ”Läget i Afghanistan är fortfarande tillräckligt säkert för att vissa grupper ska kunna söka skydd där”, menar myndigheten, som därför inte ser ”några generella hinder för att utvisa människor till Kabul”. Skamligt är bara förnamnet. 

Vid ett återvändarsamtal som jag bevistade frågade en ung pojke: ”Hur ska jag klara mig i Kabul? Jag känner inte till staden. Jag känner inte till Afghanistan (hans familj flydde till Iran när han var 1 år). Jag vet inte var min familj är.” Han fick inget svar, och han är inte ensam i den situationen.
Några av de här ungdomarna som utvisas har utvisningsdomar som ännu ej har vunnit laga kraft. Det borde alltså vara olagligt att utvisa dem. Migrationsverket verkar stå över lagen. Enligt uppgift är en ny utvisning planerad till fredag den 21 september. Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!