Storföretagen plundrar välfärden i skatteparadisen

2017-01-18 08:25:10
Oxfam har nyligen gett ut rapporten Tax Battles som visar vilka länder som är världens värsta skatteparadis och de olika typerna av skatteflykt som används av de rikaste och av storföretag.

Människorättsorganisationen Oxfams rapport listar världens 15 värsta skatteparadis, där Bermuda, Caymanöarna och Nederländerna ligger högst upp. Det handlar om att länderna har en lagstiftning som gör skatteflykt möjlig, som exempelvis lagstiftning om låg eller ingen bolagsskatt.

Dessa skatteparadis tävlar med varandra om vem som har lägst bolagsskatt för att bolag ska vilja göra investeringar. Internationella bolag behöver inte redovisa någonstans hur mycket skatt de betalar i respektive land de är verksamma i, vilket leder till att de aldrig behöver stå till svars om de inte betalar någon skatt. Ett annat land på listan är Irland, som har slutit ett skatteavtal med Apple som innebär att företaget bara behöver betala 0,005 procent bolagsskatt.

Världens skatteparadis gör det möjligt för storföretag att stjäla skattepengar på miljardbelopp – pengar som egentligen borde gå till välfärden. Det bidrar till att skapa ännu större klyftor mellan fattiga och rika, och kostar enligt Oxfam fattiga länder cirka 900 miljarder kronor per år. Det är pengar som skulle kunna finansiera utbildning för de 124 miljoner barn i världen som inte går i skolan.

Skatteincitament som är skadliga för välfärden blir allt vanligare i världens fattigare länder. I exempelvis Kenya kostar skatteincitamenten nästan 10 miljarder kronor om året.

Även i Sverige betalar flera av de största koncernerna ingen eller mycket lite bolagsskatt. I sitt försvar hänvisar de bara till den svenska skattelagstiftningen.

De bolagsskatter som inte betalas måste kompenseras från annat håll för att ekonomin ska fortsätta fungera, vilket leder till att staterna höjer andra skatter som momsen och genomför nedskärningar inom den offentliga sektorn. Detta leder i sin tur till att de fattiga blir allt fattigare medan de rika blir rikare.

Skatteparadis och de länder som genom lagstiftning tillåter skatteflykt för de allra rikaste är en viktig faktor i den ökande fattigdomen bland världens befolkningar. Många av världens länder är rikare än någonsin, samtidigt som befolkningen blir allt fattigare.

Den marknadsekonomi som styr i världen kommer alltid att sätta vinsterna i första hand. Det är enbart en demokratiskt planerad ekonomi med ett återtagande av storbolagen i offentlig regi som kan utplåna fattigdom och orättvisor. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!