Storm kring den stoppade klimatrapporten

2016-03-02 11:36:51
Inte förrän tre dagar innan remisstidens utgång för regeringens infrastrukturproposition för 2018-2029 släppte Trafikverket slutligen den så viktiga stoppade klimatrapport av deras egna tjänstemän som Norra Järva Stadsdelsråd tillsammans med en rad andra organisationer inom Klimat­Sverige har begärt ut.

Att den rapport som så tydligt visar vilket katastrofalt misstag det är att bygga Förbifart Stockholm släpptes så sent, och först samma dag som ett tiotal aktivister från Jordens Vänner hade tagit sig in på Trafikverkets kontor i Solna strand i akt och mening att ockupera det till dess att rapporten lämnades ut, är en skandal utan like.

I Ekot den 26 februari riktar även Naturvårdsverket hård kritik mot att rapporten, vars innehåll uppenbarligen går stick i stäv med det underlag som Trafikverkets ledning lämnade in i november, publicerats så sent att vare sig de eller andra remissinstanser har fått en chans att ta del av slutsatserna. 

– Vi har inte kunnat ta ställning till vad den här rapporten tillför underlaget när det gäller hur man ska integrera klimatpolitiken med utvecklingen av transportsystemet, säger Joanna Dickinson, handläggare på Naturvårdsverket.

I det kanske enda remissvar som hann inlämnas kräver Jordens Vänner att Trafikverket på grund av de skärpta klimatmålen i Paris och det tydliga budskapet i den nu offentliggjorda klimatrapporten måste ges helt nya direktiv och ompröva alla vägbyggen.

– Detta är ett genombrott. Mot bakgrund av Parisavtalet anser vi att även vägar med byggstart innan år 2019 måste omprövas, säger Ellie Cijvat, ordförande i Jordens vänner, och tillägger att Trafikverket sitter i en rävsax då de å ena sidan vet att klimatmålen hotas, men å andra sidan är utsatta för ett starkt tryck från regering, regioner och kommuner samt lobbyorganisationer som bil- och byggindustrin.

I ett snabbt hopkommet uttalande som har publicerats på svt.se/opinion säger ett 15-tal organisationer inom KlimatSverige att ett stopp för bygget av ”Förbifart Stockholm”, där resurserna överförs till kollektiv- och järnvägstrafik, måste bli första steget till en fossilfri och transportsnål trafikpolitik där vägtrafiken minskar med minst 25 procent till 2030.

Offensiv återkommer med en recension av Trafikverkets länge hemlighållna rapport Styrmedel och åtgärder för att minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!