Strejk för mer personal på Europas största akutsjukhus

2015-05-07 14:46:22


Verdis lokala fackklubb på Charité i Berlin organiserade strejken för högre bemanning i enlighet med behoven.

För första gången någonsin strejkar vårdpersonal i Berlin för fler kollegor. Det är på Europas största universitetssjukhus Charité som sjuksköterskorna visar att de har fått nog av tomma ord och förhandlingar som inte leder någonvart. 

Strejken, som organiseras av den stridbara verdi-fackklubben, har starkt stöd bland befolkningen och får uppbackning av ett stödnätverk där Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Sozialistische Alternative (SAV) spelar en pådrivande roll.

Redan för nästan tre år sedan uppmärksammade fackklubben på Charité den ohållbart låga bemanningen. Kraven som förs fram är två patienter per personal på intensiven och fem patienter per personal på övriga avdelningar samt inget ensamarbete på nätterna. Idag är snittet tolv patienter per personal. 

Sjukhusledningen lovade att nyanställa 80 sjuksköterskor, men efter att detta löfte bröts påbörjades organiseringen av en tvådagars varningsstrejk. 

Fackklubben har som princip att inte föra förhandlingar bakom stängda dörrar utan har hela tiden genomfört möten och omröstningar med all berörd personal.

Anklagelser om att svika eller utnyttja patienterna avvisas skarpt av personalen. En sjuksköterska berättar hur man kan vara ensam på natten med 31 patienter, att personalen inte kan ta rast och att man kommer till jobbet trots att man är sjuk.  

Två dagar innan strejken började sjukhusledningen att ställa krav på att vissa avdelningar ska ha en grundbemanning som aldrig tidigare har kunnat uppfyllas. Detta medförde till att fler än de som ingick i den planerade nödbemanningen inte kunde tas ut i strejk.

Ändå blev den första strejkdagen en stor framgång med flera aktioner. Skolning genomfördes om sjukhusfinansiering, lokala demonstrationer på alla delar av Charité (universitetssjukhus finns på tre platser i Berlin), besök på avdelningar som inte kunnat delta i strejken, namninsamlingar och flygbladsutdelningar. Dagen efter fortsatte strejken och avslutades med en gemensam demonstration. 

Personalen betonar att kampen inte bara handlar om bättre arbetsmiljö och mindre stress utan också om ökad patientsäkerhet.

Detta är inte den enda strejken som pågår i Tyskland. Lucy Redler från SAV, som talade för stödnätverket under strejken, påminde till applåder om att även de postanställda strejkar och att förskolans personal står beredd att utvidga sin strejk för en uppvärdering av lönerna.

Vad som behövs är att de offentliganställda går samman i gemensamma aktioner och protester för att med eftertryck få tillstånd en förändring. 

Sjukhuset Charité redovisade ett överskott på 7,6 miljoner euro (71 miljoner kronor) i fjol. I slutändan handlar strejken på Charité om att planera vården efter de anställdas och patienternas behov och inte med kapitalistisk vinstjakt som förebild. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!