Strejken gav seger för soparbetarna!

2009-02-10 10:47:52
Representanter för de strejkande förhandlade direkt med tre av företagen och renhållningsförvaltningen igår kväll. På ett möte med alla 150 soparbetare i morse beslöts att avsluta strejken och återgå till arbetet eftersom man fått löften på i stort sett alla krav man hade.

– Det blir inga lönesänkningar, poängsystemet blir kvar. Det blir ingen ökad arbetsbelastning. Alla som strejkade får behålla jobbet. Företagen drar tillbaka stämningen till arbetsdomstolen, det blir inga böter. Vi får lön under strejkdagarna, om vi samlat in alla sopor som nu lagts på hög. Vi har också fått positiva besked om belastningstaket, säger en av de som organiserat strejken till Offensiv.

En annan av sophämtarna har uppfattat det som en riktigt löfte om belastningstaket, deras viktigaste krav, men mest avancerat eftersom det rör sig om en ny förbättring. Han var inte säker på att alla som varslats tidigare skulle få tillbaka jobbet, eftersom de varslades innan avtalet skrevs. Däremot att LLAB inte ska skära ner antalet bilar som ska köra på Östermalm.

Hur exakt överenskommelsen ser ut vet vi inte. Först ska sopgubbarna hämta in de sopor som lagrat sig, sedan ska de förhandla.

– Men följer arbetsgivarna inte de muntliga löftena så återtar vi strejken direkt, säger en av soparbetarna.

Vd för LLAB, Hans-Göran Grännby, säger till Aftonbladet:
– Vi kommer att förbehållslöst förhandla, även arbetsmiljön.

De strejkande beslöt enhälligt att avsluta strejken efter som man ser det som en seger, vilket Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna håller med om och ger sina varmaste gratulationer till.

– Vi ser oss som ett föredöme för andra arbetare, säger en av sophämtarna och det är bara att instämma.

Strejken är en stor framgång för hela arbetarklassen. Den visade på största sammanhållning och beslutsamhet. När den aggressiva stämningen till AD kom backade man inte en tum utan sa: då strejkar vi ännu mer. Strejken var väldigt demokratisk, besluten togs av de strejkande själva, vilket också är en känga mot de ofta byråkratiska strukturerna i fackliga konflikter.

Krav på lönesänkningar kommer bli allt vanligare i kapitalismens kris och att detta har slagits tillbaka är en viktig sporre för andra arbetargrupper.

Strejken är också seger mot högerpolitiken. Den borgerliga alliansen i Stockholms stadshus har hela tiden stött sopföretagen och tyckt att lönesänkningarna var bra. Moderata trafikborgarrådet Ulla Hamilton har aktivt fördömt strejken och vägrat utdöma vite mot sopföretagen som är ansvariga för de sanitära problem som stockholmarna fått uppleva. Rättvisepartiet Socialisterna anser att hon borde omedelbart avgå och sophanteringen återtas i kommunal regi.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!