Strejker utmanar arrogant Macron

2018-03-28 10:36:14


Hundratusentals strejkade mot president Macrons nedskärningar och avskedanden.

Hundratusentals offentliganställda strejkade i förra veckan mot president Emmanuel Macrons nedskärningar och avskedanden. Frankrike ser ut att gå mot en “het vår”.

Strejkerna den 22 mars var den första i en serie av strejker och demonstrationer som offentligfacken kommer att genomföra under de kommande månaderna.
”Den 22 mars var det många som strejkade för första gången. I de demonstrationer som genomfördes förenades arbetarna med studenter och skolelever. Aktionsdagen visade att viljan finns att sätta stopp för den politik som bedrivs”,  rapporterar Gauche Révolutionnaire (CWI  i Frankrike).  

Kampen är ett svar på Macrons försök att genomföra ett genomgripande nyliberalt systemskifte av den offentliga sektorn, vilket ingen regering och president hittills har klarat av. Det senaste försöket år 1995 – Juppéplanen som utformades av den dåvarande premiärministern Alain Juppé – slog arbetarna tillbaka. Stora strejker, inte minst från järnvägsarbetarna, tvingade regeringen att skrota Juppéplanen.

Efter att ha vunnit fjolårets många val och trumfat igenom den nya försämrade arbetsrätten, trots massprotester, hyser Macron uppfattningen att han är oövervinnlig och tror sig kunna besegra alla Frankrikes fem miljoner offentligt anställda. I Macrons fall gäller också att han bara blivit än mer arrogant i takt med att han förlorat i stöd.
Macron lyckades bli president med stöd och röster från äldre personer. Men efter att ha sänkt pensionerna faller hans stöd särskilt kraftigt bland landets pensionärer som den 15 mars gick ut på gatorna för att protestera.
Detta har dock inte stoppat Macron från att gå till attack mot offentligt anställdas pensioner och  i synnerhet mot järnvägsarbetarnas pensioner. Järnvägsarbetarnas villkor ska försämras för att bereda vägen för en bolagisering av statliga SNCF och en totalavreglering av landets järnvägar.
Macrons förslag ligger också i linje med EU-beslutet om att all persontrafik på Europas järnvägar ska vara öppna för konkurrens senast från mitten av nästa år.
Macron plan är långt värre och mer långtgående är Juppéplanen.

Macron vill avskeda 120 000 offentligt anställda och flaggar för att outsourca offentliga jobb. Mot dessa och andra drakoniska förslag samlar sig nu Frankrikes offentliganställdas fack inför en strid som kan bli både lång och bitter.
Nya strejker är planerade till den 3-4 april och den 19 april blir en ny landsomfattande strejk- och aktionsdag som omfattar både den privata och den offentliga sektorn.
Femtio år efter maj 1968 kan Frankrike gå mot en ny ”het vår”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!