Sympatistrejk till stöd för Portugals hamnarbetare

2012-09-20 14:02:29
Den 25 september strejkar hamnarbetare över hela Europa i solidaritet med sina portugisiska kamrater som hotas av massiva avregleringar och försämringar.

Bakgrunden är att Portugals regering har fattat en överenskommelse med trojkan (ECB, EU och IMF) för att få tillgång till nödlån. Trojkan kräver som motprestation en rad så kallade reformer som syftar till att avreglera hamnarna i landet.
Resultatet skulle bland annat bli  otryggare anställningar och sämre villkor, försämringar som skulle innebära brott mot ILO:s konvention om hamnarbete och ett steg mot att på internationell nivå attackera hamnarbetare.
Tidigare försök att genomföra dessa försämringar på EU-nivå har stoppats efter massiva demonstrationer utanför EU-parlamentet i Strasbourg och flera proteststrejker.

International Dockworkers’ Councils (IDC) europeiska arbetsgrupp träffades den 11 september och beslutade att IDC ska mobilisera till en europeisk strejk den 25 september.
Redan den 17 september trappades strejkaktiviteten upp i Portu­gal, då flera yrkesgrupper i hamnarna lade ned arbetet.
Svenska Hamnarbetarförbundets (SHF) medlemmar har nu röstat om att den svenska sektionen av IDC ska delta i strejken.
Utöver Hamnarbetarförbundet i Sverige, kommer IDC:s samtliga medlemsorganisationer i Danmark, Frankrike, Spanien, Grekland, Cypern, Malta och Italien att lägga ner arbetet under en timme på morgonen den 25 september.
Samtidigt som SHF strejkar i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarna varnar man även för att om åtstramningspaketet antas i Portugal kommer Europas övriga rege­ringar att använda det som skäl till avregleringar och försämringar i de egna hamnarna.
SHR:s styrelse skriver att ”… ­dessutom bör vi göra regeringen medvetenheten om att vi står gemensamt med de Europeiska hamnarbetarfacken i IDC, mot trojkans hamnarbetarfientliga linje.”

Rättvisepartiet Socialisterna och CWI har länge argumenterat för en alleuropeisk strejkdag, för att ena motståndet mot trojkans drako­niska nedskärningskrav.
IDC:s uppmaning till sina sektio­ner att delta i en internationell protest ska ses som ett exempel för andra fackföreningar. Man planerar även fortsatta aktioner och en upptrappad kamp i Portugal om inte regeringen backar.
Det stegrande missnöjet mot åtstramningspolitiken och det ­väntade kampuppsvinget i höst gör detta till ett utmärkt tillfälle att mana till solidaritet från andra arbetargrupper och fackföreningar.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!