Trump som ett oröjt minfält

2016-12-08 14:47:24
Valet av den vildsinta högerpopulisten Donald Trump har snabbt gjort världen till en allt osäkrare och farligare plats. Om det vittnar de många lika skarpa som reaktionära skott som den nye amerikanska presidenten hunnit med att avlossa. Varje telefonsamtal, utnämning och nattliga twitter får världen att hålla andan. Och ingen ska luras till att tro att det inte kan bli värre. Det kan bli mycket, mycket värre när Trump väl har svurits in som president i januari nästa år.

Redan har Trump hunnit med att lova Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, som har kärnvapen i sin arsenal och som sedan september i år har utkämpat nästan dagliga gränsstrider med Indien i Kashmir, att göra “vad som helst” som Sharif ber honom om.

Efter Trumps telefonsamtal med Sharif i Pakistan följde sedan det ökända 10 minuter långa telefonsamtalet med Taiwans president Tsai Ing-wen. Vem som ringde vem är ointressant. Men på blott tio minuter lyckades Trump få krigstrummorna att slå allt hårdare i den del av världen som är kanske den mest militariserade.

Detta var första gången på nästan 40 år som en amerikansk president eller någon från Vita huset har haft formella kontakter med Taiwan. USA bröt sina diplomatiska förbindelser med Taiwan år 1979 efter att den dåvarande presidenten Jimmy Carter förklarade att det finns bara ”ett Kina” och att Peking är den enda legitima regeringen för Kina och Taiwan. Men USA lovade samtidigt de härskande i Taiwan stöd i en konflikt med Kina, samtidigt som man fortsatte att sälja vapen till landet.

Enligt media i Taiwan och USA var telefonsamtalet initierat av ”Taiwanvänliga medlemmar av Trumps stab” (Tapei Times) och hade ”föregåtts av flera veckors planering av en stab av experter och rådgivare i både USA och Taiwan” (Washington Post).

Samma dag som nämnda telefonsamtal kom uppgifter om att Trump hade utsett den förre generalen James “Mad Dog” Mattis till sin försvarsminister. Det behöver väl knappast sägas att den gamle generalen är krigshök som inget hellre vill än göra politik av sin egen devis att man ”måste vara beredd att döda alla som man möter”.

Till sin bostadsminister har Trump utsett Ben Carson, som är fanatisk abortmotståndare, emot samkönade äktenskap och som har sagt att Obamacare är det värsta som har hänt USA sedan slaveriet. “Han har en skarp hjärna”, säger Trump om Carson. I say no more… ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!