
Drygt 50 procent av eleverna på skolor runt Järvafältet klarar av att nå grundskolans målsättningar. Det visar en rapport från Ungdomsstyrelsen. Den visar också att andelen arbetslösa i Husby faktiskt är något högre än i Rosengård eller någon annan liknande förort i Sverige.
Arbetsmarknaden och regeringens jobblinje har byggt på att vara strängare mot dem som inte jobbar eller inte söker jobb tillräckligt bra. Detta har lett till att många nu lever i ett ingenmansland. De varken jobbar vitt, studerar eller lever på socialbidrag. De bara ”försvinner”. Denna situation har förvärrats med lågkonsjunkturen.
Rapporten visar att många ungdomar ändå trivs i sina bostadsområden. Detta förvånar politiker som knappast skulle bo i förorten själva. Det är dessutom de som har förvandlat förorterna till marginaliserade getton.
Problemen i förorterna är knappast geografiska eller etniska som vissa hävdar, utan de är i allra högsta grad en klassfråga. En för-ort som alltid prioriteras bort och som systematiskt marginaliseras är bunden till en växande arbetslöshet när lågkonjunkturen slår till.
Många av de unga som faktiskt är anställda är dessutom vikarier och därför de första som får gå vid nedskärningar.
Ungdomsstyrelsens förslag är ökad satsning på elevernas grundskolor så att de klarar målen. Deras bedömning var också att ”ar- betslösa inte får det mest effektiva stödet som det ser ut idag”.
Lucia Collazos