Tufft för unga i Husby

2009-04-29 19:07:27
38 procent av alla 20-25-åringar i Husby varken studerar eller jobbar. Som ung idag har det blivit allt svårare att läsa vidare och har man fastnat redan in­nan man börjat gymnasiet blir det ännu svårare.

Drygt 50 procent av eleverna på skolor runt Järvafältet klarar av att nå grundskolans målsättningar. Det visar en rapport från Ungdomsstyrelsen. Den visar också att andelen arbetslösa i Husby faktiskt är något högre än i Rosengård eller någon annan liknan­de förort i Sverige.
Arbetsmarknaden och regeringens jobblinje har byggt på att vara strängare mot dem som inte jobbar eller inte söker jobb tillräckligt bra. Detta har lett till att många nu lever i ett ingenmansland. De varken jobbar vitt, studerar eller lever på socialbidrag. De bara ”försvinner”. Denna situation har förvärrats med lågkonsjunkturen.

Rapporten visar att många ungdomar ändå trivs i sina bostadsområden. Detta förvånar politiker som knappast skulle bo i förorten själva. Det är dessutom de som har förvandlat förorterna till marginaliserade getton.
Problemen i förorterna är knappast geografiska eller etniska som vissa hävdar, utan de är i allra högsta grad en klassfråga. En för-ort som alltid prioriteras bort och som systematiskt marginaliseras är bunden till en växande arbetslöshet när lågkonjunkturen slår till.
Många av de unga som faktiskt är anställda är dessutom vikarier och därför de första som får gå vid nedskärningar.
Ungdomsstyrelsens förslag är ökad satsning på elevernas grundskolor så att de klarar målen. De­ras bedömning var också att ”ar- betslösa inte får det mest effektiva stödet som det ser ut idag”.

Lucia Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!