Upprop till kamp mot kapitalismens kris och arbetslöshet – för kämpande och demokratiska fackföreningar

2009-05-05 10:21:45
Upprop till kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet

– för demokratiska och kämpande fackföreningar

Nu får det vara nog av reträtter och handlingsförlamning. Vi kan inte längre låta oss hunsas av en arrogant högerregering och giriga direktörer och kapitalister som kan gömma sig bakom en oduglig facklig och politisk opposition mot finans- och kvartalskapitalismens djupa kris. Vi vägrar acceptera en ny massarbetslöshet och att det än en gång är de arbetande och de arbetslösa, sjuka och fattiga pensionärer som ska betala för de rikas kris.

Världen står idag inför av en 1930-talsliknande kris samtidigt som växande miljö- och klimatkatastrofer ställer krav på massiva investeringar i energibesparande åtgärder och koldioxidfria energikällor. Då kan vi inte längre godta att storföretagen fortsätter att betala astronomiska löner, bonusar, pensioner och aktieutdelningar till sina direktörer och ägare eller att regeringen sänker skatterna för de rika och utan kontroll pumpar in ofattbara summor i bankkapitalens svarta hål.

Bonusskandalen i AMF Pension är bara toppen av ett isberg, där fackliga ledare alltmer anpassat sin livsstil till de direktörer och politiska karriärister som de dagligen umgås med. Att stödet för både oppositionen i riksdagen och LO-ledningen rasat är en konsekvens av deras kroniska ovilja att ta strid för arbetarintressen, alltifrån a-kassan och kollektivavtalen efter EU:s domstols beslut i Lavaldomen till kampen för jobben. I stället har IF Metall gjort omotiverade reträtter i krisavtalet om sänkta löner, medan LO-och PTK-ledningarna varit villiga att själva beskära förhandlings- och strejkrätten i ett nytt huvudavtal.

Det är därför hög tid för fackföreningsrörelsens medlemmar och de lokala facken att väcka liv i den slumrande arbetarrörelsen och visa vår kollektiva styrka i en massivproteströrelse mot kapitalismens kris och regeringens och EU:s högerpolitik.

Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund:

att gå ut till aktivt försvar för varje hotat jobb – mot alla massuppsägningar inom såväl industrin som
kommuner, landsting och stat;

att maximal kraft måste sättas bakom kraven att företagen ska vidta andra åtgärder än uppsägningar, att a-kassan återställs fullt ut, att garantier ges till de arbetslösa – inte bankdirektörer, att rättvisa skipas – nej till chefsbonusar, fallskärmar, jättepensioner och fantasilöner, att samhället tar över taktpinnen
från den kapitalistiska marknaden;

att krisen måste bekämpas med krav på massiva statliga investeringar för arbete åt alla och en planerad klimatomställning av både industrin, bostäderna
och transporterna;

att redan nu – tillsammans med alla som vill delta – förbereda en landsomfattande protestdag mot kapitalismens kris och all högerpolitik för jobben, välfärden och klimatet när riksdagen öppnar den 15 september;

att välja fackliga ledare på alla nivåer som är beredda att kämpa för och dela sina medlemmars villkor.

Vill du hjälpa till att sprida uppropet? Skriv på ditt och dina arbetskamraters namn, ta upp det på nästa fackmöte och för kraven vidare till de centrala facken. Maila eller faxa era namn, fack och arbetsplats till Dennis Bäckman, dennis.backman@se.abb.com och/eller till Septemberalliansen, c/o liljeholmen@klubb119.org fax: 08-6864254.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!