Våld 9 ggr vanligare i vården än för polisen

0000-00-00 00:00:00

foto: Erik Söderström
Det är vanligare att drabbas för våld inom yrket om du jobbar inom vård och omsorg än om du jobbar som polis.

När Arbetsmiljöverket i Luleå sammanställde anmälningar om hot och våld på jobbet blev det tydligt att vård och omsorg är hårt drabbat. Mer än hälften av anmälningarna var från de områdena.

– Vad vi kan konstatera är att det här är branscher där det skett stora nedskärningar, kommenterade Sofia Eriksson, länsordförande för Kommunal, till Norrbottens-Kuriren den 16 februari.

Under perioden 2008-2012 fick Arbetsmiljöverket i Luleå in 238 anmälningar om hot och våld på arbe­tet som lett till sjukfrånvaro. Av dem stod vård och omsorg för 126 medan till exempel polis, försvar m m stod för 14.
Det är alltså 9 gånger fler sjukskrivningar på grund av hot och våld i vården än inom polisen! Även skolan är hårt drabbad med 17 procent av anmälningarna.
Eftersom dessa yrken är kvinnodominerade är det dubbelt så många kvinnor som män som tvingas sjukskriva sig på grund av hot och våld på jobbet.
– När jag jobbade på behandlings­hem var det hot och våld nästan dagligen. Även om jag själv inte blivit drabbad som personlig assistent, förstår jag problemet. Som personlig assistent är dessutom ofta anställningen osäker. Man är timanställd och har bara kvar jobbet så länge kunden gillar dig. Det gör säkert att många drar sig för att ta upp problem, säger Micke Nilsson, som jobbar som personlig assistent i Luleå.

Kommunal menar att det behövs tillräcklig bemanning i dessa situatio­ner och ordentliga utredningar. Istället upplever de att våldet normaliseras.
– Det är nästan som ­underförstått att lite ska man tåla om man ger sig in i det här jobbet – att det ligger i dess natur. Det är inte ok, men jag upplever att saker inte tas på lika stort allvar i det här yrket, att gränserna förskjuts, säger Micke Nilsson.
Risken är att det blir en kultur: att man ska ”bita ihop” och inte säga något.
Det förstärks också av osäkra anställningar, att företagen inte vill att saker ska ”komma ut” så de får dåligt rykte och kanske av politiker som inte vill öka bemanningen för att spara pengar.
Jonas Brännberg

RS / Offensiv står för ▼

  • Fasta trygga jobb – rätt till heltid.
  • Vård, omsorg och skola i offentlig regi – riv upp privatiseringarna.
  • Rusta upp vård, omsorg och skola – 200 000 nya välfärdsjobb. Låt banker och storföretag betala.
  • Kamp för facklig vetorätt mot låg bemanning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!