Välfärd utan vinst, eller (V)ad?

2017-12-06 16:22:05
I en uppmärksammad artikel på DN Debatt i söndags skrev civilminster Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) att de två är överens om att ”våra skattepengar ska gå till det som de är avsedda för och inte till den vinstjakt som har skapat förödande effekter i vår gemensamma välfärd”, vilket dock inte ska utläsas som ett löfte om att vinsterna ska bort ur välfärden.

Vinsterna ska istället ”regleras” enligt det vinsttak som regeringen och Vänsterpartiet sedan tidigare har kommit överens om.
Den föreslagna vinstregleringen som är begränsad till skolan och omsorgen – vården är undantagen – blir i mars nästa år till en proposition om tillstånd för att motta offentliga medel inom skolväsendet och äldre- och funktionsomsorgen.
Det är vinster som ”överstiger en marknadsmässig avkastning på det operativa kapitalet” som ska ”regleras” och inte ”trixas bort”, vilket betyder att vinsterna blir kvar, på en ”marknadsmässig nivå”. Till det ska läggas att de stora privata välfärdsbolagen redan har börjat skissa på modeller för att gå runt det generösa vinsttaket.

Vänsterpartiets uppgörelse med regeringen är långt ifrån de tidigare utfästelser som gavs i valet 2014 och den programförklaring som ges på partiets hemsida: ”Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden. Det är dags att befria vården, skolan och äldreomsorgen från vinstintresset.”
I augusti 2014 lovade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att partiet efter valet skulle pressa regeringen till att anta en tidsplan som ”innebär att vinstuttagen i välfärdsbolag ska vara borta i januari 2017”. Av det löftet återstår endast ett förslag om vinsttak inom skola och omsorg som riksdagens högermajoritet – de fyra allianspartierna plus det rasistiska vinstkramarpartiet Sverigedemokraterna – sannolikt röstar ner.
Socialdemokraterna hoppas att detta i sin tur ska ge röster i valet. Vad som sedan händer beror på valutgången och vilka partier som bildar ny regering. S vill ge sken av att stå upp mot åtminstone det man kallar ”övervinster” i välfärden, men regeringsskiftet satte inte stopp för privatiseringspolitiken.
Inom kommuner och landsting har S-politikerna fortsatt att överlåta verksamhet till privata bolag, som under senare år till och med har ökat sina vinster, särskilt i vården som inte omfattas av vinsttaket. Vården kommer enligt sjukvårds­minister Annika Strandhäll (S) aldrig heller att göra det: ”Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården”, säger hon till Dagens Industri den 3 december – samma dag som Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) debattartikel publicerades.
För att stoppa plundringen av välfärden krävs fortsatt kamp organiserad underifrån av gräsrotskampanjer och tvärfackliga nätverk.

RS och Offensiv säger:

  • Inga vinster i välfärden.
  • Stoppa nedskärningarna – riv upp privatiseringarna. 
  • Upprustad skola, vård, omsorg, kollektivtrafik och infrastruktur i offentlig regi och demokratisk styrd av anställda och brukare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!