Väntar ny strid för Stockholms sopgubbar?

2010-02-03 15:02:19
Den 3 februari avgörs Arbetsdomstolens dom i målet mellan Transport och Liselotte Lööf AB (Offensiv går i tryck den 2 februari – läs fortsättningen på socialisterna.org). Om arbetsgivaren vinner må­let väntas nya strider från sopgubbarnas sida, nästan ett år efter den segrande vil­da strejken.

72 sopgubbar hotas av uppsägning till den 1 april när områdena byter entre­prenörer för att därefter erbjudas att komma tillbaka som provanställda(!), med kraftiga lönesänkningar som trolig följd.

Men då måste företaget ta sig förbi sopgubbarna, vars styrka inte enbart ligger i kunskapen om och kontrollen av tusentals nycklar, koder och sopkärl – utan också i den starka solidari-tet som förra året innebar att samtliga strejkade när bara några stod under attack.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!