Varning för m-ledd plundrarallians

2006-12-10 18:20:05
Den moderatledda fyrpartialliansen gav härom veckan ett välkommet vallöfte till sina nyliberala uppdragsgivare , storföretagen, bankerna och aktiespekulanterna.
Alliansens vallöfte kan sammanfattas i att ”Om vi kommer till makten ska vi under mandatperioden i ett första skede sälja ut samhällsegendom för 150 miljarder kronor.”

Efter att ha granskat borgaralliansens försäljningslista på statliga bolag beräknar näringslivets husorgan Dagens Industri (DI) marknadsvärdet som betydligt högre än 150 miljarder, och att det snarare uppgår till 200 miljarder kronor.

Lång privatiseringslista

Privatiseringslista annonserar utförsäljning av statens delägande i Telia Sonera, Nordea, OMX och SAS. Alliansen vill även sälja de helstatliga bolagen SBAB (bolåningsinstitut), Vasakronan samt Vin & Sprit.
Privatiseringsmotståndet är stort i Sverige. Den m-ledda alliansen vill naturligtvis privatisera men helst utan att provocera till motstånd och kamp – först måste de vinna valet.
Därför väljer alliansen att inte nu sätta ”Till Salu-skylt” på LKAB, Vattenfall och Sveaskog – naturtillgångar som en bred majoritet av befolkningen anser ska vara ”i hela folkets ägo”.
Enligt Reinfeldt beror det på att Vattenfall troligen bara skulle kunna köpas av utländska kraftjättar som skulle fortsätta ta ut överpriser. Vad gäller LKAB som nu gör jättevinster säger den borgerliga alliansen att det bör stanna kvar i statlig ägo eftersom bolaget är inne i en speciell situation där delar av Kiruna måste flyttas.
Så sent som år 2002 ville moderaterna emellertid sälja LKAB och 27 andra staliga bolag.

Uför(s)äljningar

Även socialdemokraterna är öppna för mer utförsäljning av statlig egendom. Tveksamheterna är inte så mycket politiska – mer affärsmässiga.
Det är också socialdemokraterna som steg för steg genom avregleringar och bolagisering av samhällets egendom och tjänster startat privatiseringarna av till exempel Telia, elmarknaden, tågtrafiken med mera.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!