Västernorrland: Ny vårdkamp nödvändig

2016-04-14 14:53:34

foto: Stefan Lundqvist
Nu krävs det att de aktiva gräsrötterna mobiliserar till nya storprotester och kampanjar mot Västernorrlands vårdslakt.

En överaskande stor majoritet av landstingsstyrelsen i Västernorrland ställde sig den 7 april bakom S och MP:s så kallade strukturbeslut. Turbulensen fortsätter dock när landstingsstyrelsens vice ordförande Linnea Stenklyft (S) från Junsele röstade emot partilinjen om att avveckla akutkirurgin på Sollefteå sjukhus samtidigt som hon hoppade av från sin post.

Landstingsledningens plan är att spara 10 miljoner kronor på att lägga ned akutkirurgins jourlinjer i Sollefteå och flytta de akuta operationerna till Örnsköldsvik. Aktionsgruppen Sollefteå framtidens akutsjukhus och läkarföreningen i länet invänder att det inte kommer att leda till några besparingar, samtidigt som en jämlik vård i hela länet går förlorad. 

Förutom Stenklyft röstade också socialdemokraten Åsa Sjösten från Näsåker emot partilinjen. Däremot ställde sig alla socialdemokrater bakom beslutet om att flytta den medicinska rehabiliteringen från Härnösand till Sundsvall. 

Linnea Stenklyft skrev bara tre dagar före sitt avhopp under en debattartikel i Sundsvalls tidning (ST) som redovisade det S-förslag hon sedan sade att hon inte hade samvete att stödja. Roger Johansson, partidistriktets vice ordförande, kommenterade i ST att Stenklyft och Sjösten hade fått en ”intellektuell härdsmälta” då de inte kan se att beslutet enligt hans mening gynnar Sollefteå då sjukhuset tillförs ett ortopediskt centrum som ska utföra alla planerade ortopediska operationer i länet. 

Landstingsstyrelsens beslut vittnar om att S har lyckats piska fram tillräcklig rättning i leden för att tillsammans med de övriga partierna få en majoritet för nedskärningarna då det avgörs på landstingsfullmäktiges möte den 27-28 april. 

Ändå väntas debatten bli het mellan medlemmar från Medelpad och Ångermanland på det socialdemokratiska partidistriktets kongress den 16 april. Och för alla som vill ha Sollefteå kvar som ett akutsjukhus, medicinska rehabiliteringen kvar i Härnösand och upprusta vården istället för att skära ned mobiliserar aktionsgruppen Ådalen reser sig för en demonstration i Härnösand söndagen den 24 april. Målet är att samla en ny massdemonstration som likt höstens rekorddemonstration i Kramfors kan stoppa landstingspolitikernas nedskärningsbeslut. 

Demonstrationen kommer att hållas i Härnösand, vilket är den ort där Landstingsfullmäktige sammanträder. Just nu håller arrangörerna på att planera bussar från dessa orter till Härnösand. Ska man gå efter debatten i tidningar och på forum på internet är kampstämningarna fortfarande starka. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!