Växande sopberg av dumpade kläder 

Hela textil- och klädindustrin måste ställas om till en verkligt hållbar produktion där miljö och vettiga arbetsvillkor står i fokus. (Foto: Mike Mozart // Flickr CC).

Av Ingrid Eriksson // Artikel i Offensiv

Hennes & Mauritz har under de senaste åren haft en minst sagt hög svansföring vad gäller miljön.

Med tal om återvinning och cirkularitet har man försökt lugna kunderna att vi kan fortsätta att konsumera kläder precis som tidigare. När vi inte vill ha dem längre kan vi lämna in dem till H&M och då kommer de att säljas vidare till second hand-butiker eller återvinnas till andra produkter. Allt är frid och fröjd alltså? Inte riktigt.

Aftonbladets reportrar har granskat vad som händer med plagg som lämnas in. De köpte 10 plagg i second hand-butiker som de sedan lämnade in till H&M. Plaggen var försedda med en slags spårare som gjorde att reportrarna kunde följa deras väg runt jorden. De 10 plaggen färdades sammanlagt 1,5 varv runt jorden! Vissa hamnade i tredje världen och andra maldes ner. Inget av plaggen hamnade på någon second hand-butik i Sverige, trots att de var hela och helt användbara.

Reportrarna reste sedan till bland annat Ghana för att på plats se de enorma sopberg som bildas av de kläder som ingen längre vill ha. 

Enligt The Or Foundation, en organisation som arbetar mot kläddumpning, importeras varje år 800 miljoner ton second hand-kläder enbart till Ghana. Två tredjedelar av dessa kommer från Europa. Löftet är att de ska återvinnas eller användas. 

Men en stor del av kläderna dumpas, eftersom de är för varma eller trasiga. De hamnar på sopberg som är 5-6 våningar höga. När det regnar väller kläderna ut i havet, de hamnar i kanaler och sjöar där de lägger sig på botten.

Kemikalier och mikroplaster sprids i luften och i vattnet. Människors hälsa och livsmiljö påverkas och inhemsk produktion slås ut. Kort och gott handlar det om en miljökatastrof. 

Nu är H&M inte ensamt skyldiga utan det här är ett problem som handlar om hela klädindustrin och hur miljökonsekvenser av en ohållbar konsumtion skjuts över på fattiga länder. H&M:s vd Helena Helmersson har slagit ifrån sig kritiken och menar att H&M använder sig enbart av seriösa aktörer.

I en intervju i Aftonbladets webb-tv-kanal menar Helena Helmersson att det finns problem i en del av de här länderna, alltså länder som Ghana och Benin. På det sättet skyller hon ifrån sig och mörkar vad som är kärnan. 

Precis som Aftonbladets reporter Staffan Lindberg konstaterar är det verkliga problemet den enorma mängd kläder som produceras i världen. Det handlar om 100 miljarder nya plagg varje år. 

I Sverige köper vi enligt Naturskyddsföreningen i snitt 14 kilo nya kläder och textilier per år, varav 8 kilo slängs eller förbränns i hushållssoporna. En del lämnas in, men Aftonbladets granskning tyder på att en stor andel av det som lämnas in också hamnar i soporna, men då i den så kallade tredje världen.

Enda lösningen är att tillverka och konsumera färre plagg. 

Hela textil- och klädindustrin måste ställas om till en verkligt hållbar produktion där miljö och vettiga arbetsvillkor står i fokus.

 Något som klädindustrin aldrig på allvar kommer att agera för, då fortsatt hög produktion och konsumtion är ett måste för att upprätthålla vinstnivåerna och göra aktieägarna nöjda. Man är dock medveten om en växande miljömedvetenhet hos konsumenterna och försöker rättfärdiga sina produkter med olika typer av miljömärkning och kampanjer kring återvinning, samtidigt som man genom enorma satsningar på reklam vill få oss att fortsätta köpa och slänga i en allt högre takt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!