Vilka skapar falska nyheter, och varför?

2018-04-11 11:56:35
Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är en bok av Jack Werner, journalist och medgrundare av Metros satsning Viralgranskaren. Liksom hans första bok Creepypasta: spökhistorier på internet fokuserar denna bok på internet och hur människor använder det och påverkas av det, men till skillnad från Creepypasta handlar det inte om spökhistorier, utan om något mycket större. 

Boken är en ambitiös genomgång av mänsklighetens historiska relation till vandringssägner, myter, bluffar och propaganda, och ställer viktiga frågor om vilka som skapar falska nyheter och varför.
Fabricerade nyheter och brist på källkritik är inte något nytt, utan har funnits så länge människor har pratat med varandra. Werner beskriver ett antal fall som handlar om fejkade konton och ”klassiska” nätbluffar, som för att mjuka upp läsaren inför resten av boken. Historierna är många och fyllda med intressanta fakta, men det är först lite senare i boken som det riktigt intressanta dyker upp. 

Efter att ha lagt grunden genom att beskriva hur lättlurade vi kan vara, framför allt när vi läser saker som bekräftar vår världsbild, tar sig Jack Werner an rasisterna på Facebook. Han börjar med att berätta om barntandläkaren Marcia Karlsson, som enligt ett inlägg på Facebook hade blivit mördad och att detta hade tystats ner just på grund av att gärningsmännen var flyktingar, vilket självklart visade sig vara falskt. Personen som historien handlade om fanns inte på riktigt, och inlägget var bara ännu ett som hade publicerats för att spä på rasism och hat mot flyktingar och påverka opinionen.
En person som dock finns på riktigt, och som utsattes för en lögnkampanj från Sverigedemokraterna och Avpixlat, var Saad Alsaudi. Efter att ha blivit utsedd till Sveriges snabbaste fjortonåring fotograferades han med några yngre barn, och blev då utpekad för att han såg äldre ut. Detta användes av rasister som tror att flyktingar ljuger om sin ålder för att få förmåner, och inlägg om Saad Alsaudi delades av bland andra Kent Ekeroth och Christopher Dulny.
Jack Werner tar även upp hetsen på Facebook mot tiggare som ett exempel på en seglivad myt som lätt kan motbevisas, men som ständigt dyker upp igen, trots motbevis, och förtydligar själv att ingen tigger för att det är roligt. Även kända rasistmyter såsom att vapengömmor har hittats vid asylboenden och att Sverige skulle vara ”the rape Capital of Europe” undersöks och motbevisas av Werner.  

Werner går sedan vidare i sina funderingar kring propagandaspridning och journalistik genom att diskutera just dessa aspekter av informationssamhället. Han beskriver flera fall där de traditionella medierna har misslyckats i sin källkritik, såsom när rykten om vem som hade bombat Boston Maraton 2013 ledde till att oskyldiga pekades ut som förövare av bland annat New York Times och Buzzfeed. Han riktar även kritik mot svenska medier, där tendensen att sända live så fort något av värde dyker upp bland annat resulterade i att Muthanna Majid pekades ut som terrorist 2015.
Han kritiserar tidningarnas iver att vara snabbast med att rapportera om stora och spektakulära händelser. En intressant aspekt av detta är att svenska medier ofta förlitar sig på översatta artiklar från oseriösa tidningar utan att göra en egen bakgrunds­kontroll, vilket Werner menar kan ha spelat stor roll både när det gäller återrapporterade nyheter från kinesiska och ryska källor i allmänhet samt under arabiska våren i synnerhet.
Werner gör även en djupdykning i flera stora ämnen, som de ryska trollfabrikerna, Egor Putilov, Granskning Sverige och de antisemitiska myterna om George Soros.  

Jag skiter i tänder ett ljus för källkritiken som ett vapen mot reaktionära och falska nyheter, och uppmanar alla att tänka efter och gräva lite djupare för att nå fram till sanningen. Werner skriver pedagogiskt och detaljrikt, men eftersom boken består av 41 essäer som undersöker väldigt spridda ämnen känns det ibland lite rörigt, som om boken hoppar frenetiskt mellan olika tankar, ivrig att berätta om allt som är intressant och spännande.
Tillsammans bildar dock alla kapitlen en intressant helhetsbild av världen, Sverige, Facebook och mänsklighetens förmåga att skapa och sprida myter.

Författare: Jack Werner
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 347

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!