Vinstrika bankjättar sparkar tusentals

2011-12-24 10:41:54
Storbankerna gör rekordvinster och samtidigt försvinner tusentals bankjobb för att ”öka lönsamheten”, enligt Christian Clausen, vd och koncernchef för Nordea, i
augusti.

Swedbank har enbart under det tredje kvartalet i år håvat in 4,3 miljarder kronor i ren vinst. Ändå tvingas 600 Swedbankanställda i Sverige och Baltikum bort från sina jobb.
Hälften av de 600 som förlorar jobbet arbetar i Sverige. Det är främst administrativ personal samt stabspersonal som får gå.
Tidigare har Nordea meddelat att 2 000 jobb ska bort, varav 600 i Sverige trots en vinst på 18 miljarder kronor under det ­första halvåret. Även Carnegie och SEB har aviserat jobbneddragningar.
Under 2008-2009 var det svenska skattebetalare och inte minst Lettlands unga, arbetare och pensionärer som fick betala priset för storbankernas svindlerier.

När bankerna sedan kommer på fötter igen visar de sin tacksamhet genom att avskeda människor högt och lågt medan aktie­spekulanterna och riskkapitalisterna tjänar storkovan som aldrig förr. Lettland lämnades i princip ruinerat efter bankens härjningar.
Istället för att använda vinsterna till att skapa mer arbetsmöjligheter i arbetslöshetens ödeland går alla pengarna till direktörer och bankirer i form av bonusar, fallskärmar etc.
Under 2010 fick exempelvis 30 personer på Swedbank Markets ett lönepåslag på drygt 1 miljon kronor i snitt.
Bankerna har principen att ta från de fattiga och ge till de rika. De tjänar miljarder på höga utlånings- och låga inlåningsräntor. Bankerna kan dessutom räkna med att staten tar över förlusterna när den stora banksvindeln slutar i en krasch.
 
Endast ett statligt ägande av affärsbankerna, demokratiskt styrda av samhället under kontroll av de anställda och brukarna kan stoppa detta.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!