Volvo PV stänger en vecka

2012-10-18 15:07:17
Volvo Personvagnar vid Torslandafabriken stoppar produktionen under vecka 44. Redan den 1 oktober sänktes produktionstakten från 57 till 50 bilar i timmen.

Det veckolånga produktionsstoppet har sin bakgrund i en fortsatt sviktande efterfrågan på den europeiska marknaden. Den ekonomiska krisen har bitit sig fast och slår hårt mot bilindustrin och dess anställda.
”Det är viktigt för oss att ­fortsätta utnyttja den inbyggda flexibilitet vi har i produktionen”, säger Jan Gurander, tillfällig VD, i ett pressmeddelande om den överenskommelse som de har slutit med den lokala fackklubben sedan tidigare.
Arbetarna kommer att vara ­lediga med lön under vecka 44.

– Volvo betalar sina anställda tre av fem dagar. Fredagar är vi lediga sedan två månader tillbaka, under vecka 44 betalas två dagar av Volvo och två dagar tas ut i beordrad kompledigt efter överenskommelse med facklubben, säger Kaan Özsan, Lerniaanställd Volvoarbetare.
Men för de många bemanningsanställda är det inte klart ännu hur det blir.
– Vi har inte samma kompbank som de Volvoanställda. Det kan bli så att vi i likhet med tidigare stopp skickas på utbildning. Personligen tycker jag det är bättre. Jag vill själv bestämma när jag tar ut min komp, säger Kaan Özsan.

Volvo Personvagnar säger att det inte kommer att ske några förän­dringar bland den fasta personalen.
– Men de ny- och bemanningsan­ställda är oroliga för framtiden. På golvet försöker man skämta bort det, men allvaret skiner igenom, säger Kaan Özsan.
Samtidigt med produktionsstoppet kommer nya varsel inom indu­strin och larm om en varselvåg från Byggnads i Västsverige.
Kristofer Lundberg
  • Stoppa varslen – omedelbar kamp för att rädda jobben. Dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning. 6 timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • Öppna räkenskapsböckerna. Kamp för facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar – 200 000 nya välfärdsjobb.
  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skatter på arv och förmögenheter. Höj skatten för höginkomsttagare och avskaffa RUT.
  • Bygg bort bostadsbristen genom att satsa på nybyggnationer av främst hyresrätter. Energibesparing och renovering av miljonprogrammet till kostnader som de boende har råd med.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m m – förstatliga ­bankerna, bilindu­strin, energijättarna och de stora byggbolagen.
  • En socialistisk och global grön omställning baserad på en demokratiskt planerad socialistisk ekonomi, under kontroll av arbetarnas organisationer och sociala rörelser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!