”Gubbarna är jävligt taggade”

2006-07-28 16:01:28




Beslutsamheten ökar bland stålarbetarna i Luleå, Borlänge och Oxelösund att inte ge vika för SSAB-ledningens halsstarriga nej till metallarbetarnas krav på 850 kronor till alla, det vill säga 380 kronor utöver det centrala avtalet.
– Gubbarna är jävligt taggade och ser orättvisorna i de stora ersättningar som ledningen fått ut tidigare, säger IF Metalls ordförande Bert Johansson vid SSAB i Luleå, som inte skräder orden under Offensivs intervju.

Att lokal lönekamp kan löna sig visade sig först inom LKAB, sedan stora medlemsmöten i malmfälten skrämt gruvbolaget att höja årets lönepåslag från 2,3 till 4,7 procent. I LKAB:s spår har nu även gruvbolaget Boliden fått backa för gruvarbetarna i Boliden, Storliden, Aitik, Garpenberg och Kristineberg, som alla fått upp lönen med 4,8 procent – plus en engångssumma till semestern på 2 000 kronor.

I gruvarbetarnas spår

Arbetarnas argumentation inom stålbolaget SSAB påminner starkt om den som hörts inom gruvbolagen.
– Bara det cheferna får ut i löner, bonusar, vinstdelning och pensioner skulle räcka för att betala hela avtalsrörelsen. De har en mycket stor fartblindhet för sina egna ersättningar. Samhället kan störta samman den dag det blir tydligt för vanligt folk hur stora skillnaderna har blivit, säger Bert Johansson på IF Metall.
Han menar att den sneda fördelningen av produktionsresultatet också får en negativ effekt på samhällsekonomin.
– Cheferna fattar inte att de bor i samhället. Om arbetare får mer pengar ökar de sin konsumtion och köper kanske en ny bil, så att både jobben blir fler och samhällets skatteinkomster ökar.

Inte sedan 1994…

Inte sedan 1994 har han upplevt ett sådant engagemang för den lokala lönekampen.
– Det går i perioder, och nu har vi nått en ny punkt när man säger att nu får det vara nog.
Den 14 juni samlades uppåt 400 utanför grindarna till ett välbesökt stormöte, trots att många inifrån hindrades från att gå ut. Enligt Bert Johansson är arbetarnas missnöje i dag så stort att det får negativa effekter på produktionen. Det ryktas också om att intresset för övertidsarbete har fallit.
– Produktionen går inte särskilt bra när engagemanget tappas och glappet blir stort till vad som är möjligt med den tekniska utrustningen.
Och felet är inte arbetarnas.

Ledningen äventyrar

– Det är ledningspersonalen på företaget som äventyrar SSAB genom att inte hitta en lösning. Såna chefer har företaget inte nytta av, säger Bert Johansson, som också starkt misstänker ”en yttre påverkan från stål- och metallbranschens avtalsråd” på arbetsgivarsidan.
Känner ni någon press att göra upp före semestrarna?
– Nej, det spelar ingen roll. Vi kan vänta till hösten, och då kommer ilskan bara att ha laddats upp mycket mer. Företaget går ju jättebra.
Även i övriga SSAB ökar trycket. I Oxelösund samlades arbetarna till ett medlemsmöte förra torsdagen och vid SSAB Tunnplåt i Borlänge sker samma sak på onsdag, efter denna tidnings tryck.
– Medlemmarna kräver ett extra medlemsmöte, säger Sture Bergvall, IF Metalls klubbordförande i Borlänge, till Offensiv.

SSAB-chef provocerade

Göran Carlsson, tillförordnad vd på SSAB Tunnplåt, provocerade häromdagen arbetarna med ett internt meddelande om att företaget har ambitionen att träffa ett avtal inom ramen för det centrala avtalet (2,3 procent). I övrigt hänvisade han till en höjning av taket i det vinstandelssystem som infördes 1994.
– Men vinstandelar är inget garanterat och det ger ingen a-kassa, är inte försäkrings- eller pensionsgrundande. Hittills läggs det inte till några lokala pengar i avlösningen av lönesystemet. Vi ger oss inte, det finns ingen möjlighet att backa från de modesta krav på de 850 kronor som ställts. Det måste vi ha, eller därikring, säger Sture Bergvall.
Vad som händer på arbetsplatserna nu påverkar också stämningarna inför nästa års avtalsrörelse, som kan bli het med ett ökat missnöje med industriavtalets låga utdelning år efter år.
– Den här gången vill vi ha ett ettårsavtal, och såna är nog stämningarna inom hela stål- och metallbranschen, tror Sture Bergvall.

Arne Johansson

Enhälligt nej på Kubal
SUNDSVALL Missnöjet med det lokala lönebudet är starkt även bland de 380 arbetarna på smältverket Kubal i Sundsvall, enligt industrifackens gemensamma nättidning Dagens arbete.
–  Det är alldeles för lågt, förklarar vice klubbordföranden Lars Sundin, sedan arbetarna enhälligt sagt nej till företagets bud på 500 kronor, strax över det centrala avtalets 430 kronor.
Den lokala IF Metall-klubben har krävt 800 kronor och fortsätter förhandlingarna efter semestern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!