Handelsanställda: ”Ta ut alla i strejk”

2012-04-04 16:11:07


Många jag träffar på lagret säger att ”Alla borde tas ut i strejk, alla tillsammans”, skriver Offensivs Mattias Bernhardsson t v på bilden från sitt besök på Lagenas lager i Jordbro.

Handels har varslat om strejk. Om inget avtal sluts innan dess träder strejken i kraft den 13 april.
Handels varsel berör 5 616 arbetare på 65 arbetsplatser landet runt (34 butiker och 31 lager).
Arbetsgivarna vägrar att förhandla och gömmer sig bakom industrinormen som innebär löneökningar på maximalt 2,6 procent och utan jämställdhetspott.

– Att ta ut en butik hit och en butik dit fungerar inte. Det behövs hårdare tag – en konflikt måste vara till 100 procent. Hela Handels och LO borde sätta sig ned för gemensam strategi och aktion, säger lagerarbetaren Claudio Prado Frias när Offensiv besöker Lagena i Jordbro.
Många inom Handels har låga snittlöner och därför kräver Handels lönehöjningar räknat i kronor: 860 kronor i detaljhandeln plus 100 kronor extra för att utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher.
Att Svensk Handel lämnar ett bud räknat i procent syftar till att de med de lägsta lönerna ska halka efter och få mindre ­pengar i plånboken jämfört med yrkesgrupper som har bättre betalt.
De viktigaste frågorna på lagergolven är utan tvekan avtalskraven på fler fasta heltidsjobb och begränsning av bemannings­företagen på arbetsplatserna. Ny statistik från Arbetsmiljöverket visar att antalet anmälda arbetsolyckor bland bemanningsanställda nästan fördubblades under 2001 jämfört med året innan.

På Lagena i Jordbro, där lagerarbetarna var ute i vild strejk för tre år sen, anser många att kraven är luddiga men ändå viktiga att kämpa för. De vet vad de talar om; på Lagena tas upp till 30 inhyrda in per dag av en arbetsstyrka på 76 lagerarbetare.
– Vi vill ha en reglering av bemanningsföretagen – att minst 90 procent ska vara egen fast personal. Men avtalskraven är värda att strejka för. Det är dags att stå upp i solidaritet för kravet om trygga anställningar och rätten till heltid, säger lagerarbetaren Jessica Moya.
Uppfattningen om vad som krävs för att vinna en strid med arbetsgivaren är tydlig:
– Vi måste bli en kamporganisation. Det handlar om styrka och enighet – att inte sälja sig för billigt, säger Jessica Moya.
Lagerarbetarna på Lagena är inte uttagna i det första varslet. Många jag träffar på lagret säger att ”Alla borde tas ut i strejk, alla tillsammans”. De menar att det handlar om att få övertaget i konflikten genom sin styrka och mängd.
Dessutom, menar många, blir det fel att varsla konflikt på små företag men inte på de större konkurrenterna som då kan ­vinna fördelar – rädslan för jobbvarsel på de små företagen kan underminera stödet för strejken. Nyckeln borde vara att ta ut alla så att det får snabb effekt.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!