Kongo: Nya massakrer

2016-05-26 10:00:36


Massakrer har utförts i östra Kongo med stöd av den statliga kongolesiska armén. 50 dödades nyligen.

Att Joseph Kabila fortsätter manövrera för att behålla presidentposten gör att Kongo-Kinshasa står inför nya politiska och sociala explosioner. En ny protestdag är planerad till den 26 maj. Samtidigt kommer nya rapporter om massakrer i östra Kongo.

50 civila dödades nyligen i en ny massaker i Beniregionen i norra Kivu. Mellan 500 och 1 000 personer (uppgifterna varierar) har dödats under 1,5 år. Ansvaret har lagts på ADF, en ugandisk islamistisk styrka med band till al-Shabab i Somalia.
Men undersökningar nyligen har visat att ADF inte har agerat på egen hand. Lokala människorättsgrupper uppger att massakrerna har skett med stöd av den statliga kongolesiska armén.
En oppositionell religiös ledare i Beni, som mördades i mars, har anklagat regimen i Kinshasa för att stödja att befolkningen drivs bort. Där finns stora fyndigheter av coltan, en avgörande beståndsdel i ny teknik som mobiltelefoner.

Krig och väpnade strider i Kongo handlar oftast om mineralrikedomar, där även grannländer som Rwanda är en av parterna.
I Kongo som helhet riktas uppmärksamheten helt på presidentvalet. Redan ifjol genomfördes stora demonstrationer och protester när det stod klart att Kabila tänkte försöka få igenom en tredje mandatperiod, något som inte är tillåtet enligt grundlagen.
Studenter och unga arbetare samlades i nätverk som deltog i protesterna och hade kontakt med liknande grupper i Senegal och Burkina Faso. Det skrämde Kabilaregimen, särskilt när de hade sett de ungas roll i den revolution som fällde presidenten i Burkina Faso.
Presidenten satte in specialtrupper från Republikanska Gardet. Protesterna slogs ner brutalt och ledande oppositionspolitiker sattes i fängelse. Ungdomsmöten bröts upp och aktivisterna dömdes till fängelse eller försvann. En massgrav upptäcktes strax utanför Kinshasa.

Ett krav i demonstrationerna var att vallängderna från 2011 måste justeras så att unga väljare kom med. Nu säger valmyndigheten CENI som samarbetar med Kabila, att det tar 18 månader, vilket innebär att valet, som enligt lag ska hållas senast i december skjuts upp. Så var det också i valet 2011, där använde regimen enligt de flesta bedömare valfusk för att beröva veteranen Etienne Tshisekedi från det största oppositionspartiet UDPS på segern.
Det liknar situationen i Burundi, där president Nkurunzizas förlängning med en tredje mandatperiod har lett till uppror där över 430 personer dödats och
250 000 tvingats fly. Afrikanska Unionens sändebud, Edem Kodjo från Togo, har dock hittills ställt sig på Kabilas sida.
Kampen i Kongo handlar om demokratiska rättigheter som är tätt sammanknutna med multinationella bolags och imperialistiska staters plundring av landet. Nya massrörelser behövs som kan störta presidenten, hans guvernörer och militärregimen. Det behövs en demokratisk och socialistisk kamprörelse med ett program för att landets rikedomar ska styras demokratiskt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!