Över en miljon i strejk mot sämre pensioner

2006-12-09 23:28:21




Över en miljon kommunalt anställda i Storbritannien strejkade den 28 mars till försvar för sina hotade pensioner. Strejken var särskilt effektiv i de stora städerna.

I strejken deltog även arbetare inom transportsektorn, som inte längre har kommunala jobb, men som ändå fortfarande omfattas av kommunala pensionssystem. Arbetsnedläggelsen mot till exempel Merseytunneln, färjetrafik och till och med tågtrafiken i Nordirland visade sig särskilt effektiv.

Regeringen rasande

Financial Times, som på strejkdagen uppmanade New Labour-regeringen att ”stå fast”, tvingades dagen efter medge att ”de kommunalanställdas strejk paralyserade tjänsterna”. Guardian rapporterade att regeringens ministrar var ”rasande över störningarnas omfattning och alarmerade inför utsikterna av ytterligare arbetsnedläggelser som kan störa deltagandet i nästa månads viktiga kommunalval”. Kvällstidningen Daily Mirror upplät delar av sin förstasida åt Dave Prentis, ledare för det största facket för kommunalt anställda, UNISON, ett av elva fack som deltog i strejken.
De flesta offentligt anställda i Storbritannien täcks av pensioner som tillåter dem att gå i pension vid 60 års ålder. Miljoner av dessa arbetare har traditionellt betraktat dessa tjänstepensioner som ”uppskjuten lön” – även om det inte handlar om stora summor. Den genomsnittliga pensionen för kommunalt anställda är inte mer än 3 800 pund per år (cirka 51 400 kronor), och mindre än hälften för kvinnor med lägre lön och som varit hemma med sina barn.

Backade för ”trotskister”

Förra året tvingades regeringen delvis backa i samma fråga när man ställdes inför hotet av en statstjänstemannastrejk i mars (före parlamentsvalet) och igen i oktober 2005. Strejkfrågan drevs av fackförbundet PCS, där tio förbundsstyrelseledamöter är medlemmar i Socialist Party. Regeringens reträtt betydde att omkring tre miljoner statstjänstemän, lärare och sjukvårdspersonal lyckades behålla sin rätt att pensioneras vid 60. De kommunalanställdas fackledare valde att förhandla separat, delvis för att undvika att få sitt agerande ”dikterat” av de ”fruktade trotskisterna” i PCS.
Hur som helst har nu också UNISON stoppat sina inbetalningar av partistöd till Labour under strejken och inför kommunalvalet den 4 maj. De elva facken planerar för selektiva strejkaktioner, regionala strejker och en ny två dagars nationell strejk inför lokalvalet den 4 maj. Det är dock möjligt att det bara är frågan om retorik från fackledarna för att tvinga regeringen att förhandla.
Socialist Party uppmanar fackledarna att förbereda en verklig upptrappning av fackliga stridsåtgärder under de närmaste veckorna.

Bill Mullins

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!