Strypsnara runt Seskarö

2008-04-29 15:58:09




Den 23 april avslutade företaget Setra Group MBL-förhandlingarna som har pågått mellan företagsledningen och fackförbunden sedan mitten av december 2007.
Sågen ska läggas ned, och sågningen på Seskarö kan upphöra till sommaren.

Det halvstatliga företaget hänvisar till råvarubrist och ska koncentrera sig på att driva verksamhet på Rolfs såg i Kalix, som man köpte år 2006 och därigenom fick monopolställning i Norrbotten. Trots att sågen i Seskarö är otroligt lönsam och har gett företaget stora vinster så ska den läggas ned, för att företaget ska kunna maximera vinsten ytterligare.
Ett 60- tal personer arbetar på sågen, och verksamheten är en förutsättning för hela samhället. En nedläggning innebär katastrof för hela bygden. ”Kapitalister utan ansvar”, som det står i Dagens Arbetes ledare, nr 4/2008.
– Sågen ska säljas och alla maskiner ska bort, Setra vill inte ha någon konkurrens från en ny ägare, sa Trä- och skogsfackets Tommy Östberg till NSD den 24 april.
De anställda på sågen är beredda att bilda ett bolag och köpa sågen av Setra, och det finns också fler intresserade aktörer.
– En försäljning är inte aktuell om det ska vara fortsatt sågverksamhet. Om det skulle röra sig om någon slags förädling så kan vi diskutera det, sa vd:n Kent Torwald till Norrbottens-Kuriren.
Bengt-Olov Innala, representant för fackförbundet Ledarna, menar att endast förädling är svår att klara, men en bättre lösning är förädling i kombination med sågning.

”Tekniskt överlägsen”

Löntagarkonsulten Lars-Gunnar Lendelius har jämfört Rolfs såg och sågen i Seskarö, och det framkommer i hans rapport att sågen i Seskarö är tekniskt överlägsen. På nio av elva granskade anläggningsdelar är det till fördel för Seskarö. Slutsatsen är att Seskarösågens tekniska status är likvärdig med de bästa sågarna i landet, medan Rolfs såg hamnar i mittenskiktet, enligt NSD den 24 april.
– Grova felaktigheter, mycket tveksamma bedömningar, orimliga slutsatser, säger Lars-Gunnar Lendenius om Setras beslut att lägga ned sågen på Seskarö.
– Det är uppenbart att företaget från början bestämt sig för att sågen ska läggas ned.
Han pekar också ut två personer som ligger bakom förslaget. Setras produktionschef Jerker Nyström, och Anders Olofsson, som är platschef på Rolfs såg och som var vd och ägare av den fram tills han sålde den till Setra (NSD den 26 april).

Partisk bedömning

Setras faktaunderlag kommer i stort sett endast från Anders Olofsson, och kommer fram till helt andra slutsatser än Lendenius opartiska rapport.
Sista hoppet sätts nu till de centrala förhandlingar som facket har begärt.
– Vi har inte gett upp, det finns fortfarande möjlighet att driva sågen vidare i någon annans regi, säger Bengt-Olov Innala till Norrbottens-Kuriren den 24 april.
När Setras ledning kom till ön den 23 april för de avslutande förhandlingarna möttes man av närmare 250 arga bybor som visade sin ilska och sitt missnöje. Dockor föreställande Kent Torwald och Jerker Nyström hade hängts upp i strypsnaror.
– Det är helt oacceptabelt, sa Torwald till Norrbottens-Kuriren den 24 april.
Det som är helt oacceptabelt är dock den strypsnara som Setras ledning lägger runt hela Seskarö i och med en nedläggning av sågen.

Sjöng Internationalen

Stämningen var hätsk och de protesterande byborna skanderade ”svikare” och hytte med nävarna. De sjöng också Internationalen. Dagen efter slet anställda ned Setras företagsskylt från sågverksbyggnaden för att visa sin ilska mot företaget.
Löntagarkonsultens rapport visar att sågen i Seskarö är bättre än Rolfs såg i Kalix, men det får inte gå till så att man frågar sig vilken såg som ska läggas ned.
Setras monopolställning i Norrbotten gör att man kan lägga ned en såg för att maximera vinsten. Man måste ta kamp mot företagets vinstintresse som kör över arbetare och har förödande konsekvenser för små bygder. När Setra inte vill driva sågen vidare måste man kräva ett totalt förstatligande och en plan för utveckling av sågen, tillsammans med de anställda.
Det är över 90 år sedan de historiska hungerkravallerna 1917 ägde rum på Seskarö, då sågverksarbetarna tog strid för sitt uppehälle. För bygdens överlevnad är det nu nödvändigt med förnyad kamp, för att rädda sågverket.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!