1 500 i Regnbågsparaden i Malmö

2012-09-06 10:51:03
Över 1 500 personer tågade i lördags i kärlekens tecken i Regnbågsparaden som var höjdpunkten på Regnbågsfestivalen, Malmös motsvarighet till Pride.

Bögar, flator, bisexuella, transor, läderfetishister, ”allierade” och alla där-emellan gick i ett stort tåg från Stortorget till scenen och det avslutande festivalområdet i Folkets Park. Där väntade uppträdanden samt informationsbord från partipolitiska, fackliga och sexualpolitiska organisationer.

Med arrangemang som Regnbågs­paraden skapas en tillfällig fristad för människor som fortfarande idag stämplas som avvikande enbart p g a vem eller hur de älskar. Men trots uppslutningen av politiska organisationer lyste det politiska med sin frånvaro. Trots den uppsluppna stämningen gick paraden i stort sett ­under tystnad och inga slagord hördes och scenen i Folkets Park användes enbart för show, trots att situationen för hbt-personer världen över är allt annat än optimal. Istället för slagord och allvarliga diskussioner om kampen för lika rättigheter var det rosa limousiner och moderater som försökte vinna hbt-personers gunst. Samma parti som fortsätter att utvisa såväl hbt-personer som andra asylsökande till fängelse, tortyr eller till och med en säker död och som ­också länge accepterade Kristdemokraternas veto mot att ta bort steriliserings­kravet för transpersoner.
Vänsterpartiet hade förvisso ett informationsbord och sålde politiskt material, men deras politiska påverkan på paraden i stort började och slutade också där.

En handfull medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna och vår hbt-organisation HBT-Socialisterna deltog i paraden och sålde sedan politiskt material i folkets park. Framförallt var folk intresserade av pam­fletten Upp till hbt-kamp som är framtagen för att ge ett socialistiskt svar på de frågor som hbt-rörelsen står inför idag, både i Sverige och internationellt. RS/HBT-Socialisterna har också som mål att ha ett eget block i paraden nästa år.

Patrik Berg

RS/Offensiv står för:

  • Kamp mot all form av hbt-diskriminering, t ex försäkrings-, bostads- och arbetsmarknaden.
  • Hbt- och genusperspektiv i  undervisningen.
  • Slopa krav på obligatorisk skilsmässa för gifta tranpersoner som ska byta kön. Ingen tvångssterilisering.
  • Brottsofferjourer med hbt-kompetens.
  • Gemensam masskamp mot homofobiska fördomar, diskriminering, våld och hatbrott samt rasism och nazism. Stoppa Sverigedemokraterna i valet.
  • För kämpande demokratiska fackföreningar som tar verklig kamp mot diskriminering grundad på kön eller sexuell läggning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!