35 år för Manning

2013-08-30 11:55:56
Chelsea Manning, tidigare känd som Bradley, dömdes förra veckan till 35 år i fängelse av en militärdomstol i USA.

Manning kommer att få tillgodoräk­na sig de tre år hon suttit häktad inför rättegången och kan ansöka om nåd när en tredjedel av straffet har avtjänats. Det innebär att hon ­kommer att sitta fängslad i minst 10 år.
Diverse människorättsorganisationer, bland annat Amnesty, prote­sterar mot straffet.
Medan de krigsförbrytare som Manning har avslöjat går fria döms hon själv till det längsta straff som någonsin har utdelats till en person som har läckt regeringsdokument till allmänheten (DN den 21 ­augusti).
Manning döms också till att betala 100 000 dollar i böter utöver det fängelsestraff hon kommer att avtjäna.
”Vid en presskonferens sa Mannings advokat David Coombs att domen är en kalldusch för alla som värnar dem som vill avslöja oegentlighe­ter. Coombs anser inte att Manning fått en rättvis rättegång, beklagade att den hållits bakom stängda dörrar och sa att den hade sett annorlunda ut om medierna tillåtits ta upp ljud och bild”, skriver DN den 21 ­augusti. Advokaten uppger också att de kommer att söka benådning av Obama själv.
Stora demonstrationer har ­hållits till stöd för Manning utanför domstolen i Fort Meade i Maryland.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!