70 procent vill förstatliga Volvo

2008-12-03 17:10:41
SACO-facket Sveriges Ingenjörer har på kort tid väckt en allt starkare opinion för nödvändigheten av ett snabbt förstatligande av Volvo.

”Våga diskutera ägandet”, var nyckeltemat när ingenjörer från Volvo i Göteborg den 22 oktober uppvaktade regeringen med en miljöanpassad Volvomodell. Enligt en opinionsundersökning som förbundet beställt vill 7 av 10 förstatliga Volvo PV.
Peter Larsson, samhällspolitisk ­direktör vid Sveriges Ingenjörer, är smått överraskad över det tydliga resultatet i den opinionsundersökning av Novus Opinion som förbundet offentliggjorde den 29 november.
Enligt undersökningen anser 60 procent att det är en stor risk att Vol­vo PV läggs ned. 64 procent anser därför att staten därför måste ställa upp med lån. Ännu fler, 68 procent, vill att den svenska staten går in som tillfällig ägare – varav 73 procent av s-, v- och mp-väljarna och 65 procent av högeralliansens väljare!
– Det här är ett väldigt starkt stöd för att regeringen måste ingripa, säger Peter Larsson till Offensiv och tillägger att det måste tolkas som stark oro för att en näring som betyder mycket för Sverige nu hotas.

Kampanjen för att rädda Volvo bygger enligt Peter Larsson på en stark ”Volvoanda” bland ingenjörer och andra anställda. Ett hundratal ingenjörer har till exempel på sin fritid arbetat med att ta fram ett hundratal förslag på miljösmarta lösningar, var­av 13 har överlämnats till företagets utvecklingsavdelning.
Magnus Sundebo, fackordförande för ingenjörerna vid Volvo PV, begärde i ett debattinlägg i Ny Teknik den 19 november ett uppdrag från företaget och staten ”att utveckla bilar och system som möter och överträffar kundernas och samhället krav på miljöanpassade och säkra transporter”. Samtidigt varnar han för att regeringens passivitet leder till att ”spetskompetensen försvinner, vilket i sin tur underminerar hela fordonsin­dustrins ställning. Då står vi inför en industrikris av sällan skådat slag”.

Att det är fara på färde visas av att även Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg, den tidigare Volvochefen Bo Ekman och Hans-Olov Olsson, före detta vd i Volvo PV, argumenterar för ett förstatligan­de.
Enligt Peter Larsson delas åsikten att staten måste erbjuda Volvo PV ”en parkeringsplats” av alla fackföre­ningar, inklusive IF Metall. I Ekots lördagsintervju ansåg till och med s-ledaren Mona Sahlin att regeringen måste låta AP-fonderna gå in som äg­are, om än tillfälliga, till både Volvo PV och Saab.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!