9 av 10 sa JA till vård till alla

2013-09-11 09:27:58
53 305 röster mot 4 422! Folkomröstningen om sjukvården i Västerbotten ger en bild av folkviljan.

– Motsvarande opinion finns mot privatiseringarna och vinster i välfärden. Det är därför vi demonstrerar landet runt den 21 september, säger Arne Johansson, i samordningsgruppen för Folkkampanj för Gemensam Välfärd och chefredaktör på Offensiv.
Den första folkomröstningen någonsin i ett lands­ting tvingades fram av de massiva protesterna med ­ockupationen av vårdcentralen i Dorotea i spetsen.
De styrande socialdemokratiska politikerna rekommenderade en nej-röst. De försökte också ställa protesterna inlandet mot resten av länet.
Men även i Umeå, där landstingsrådet Peter Olofsson bor, led S ett katastrofalt nederlag. 23 022 ja-röster [för att Dorotea och Åsele ska få tillbaka vårdplatser och ambulans] mot 1 937 nej.
Med rader av skandaler och avslöjanden brister i vården – på grund av privatiseringar och nedskärningar – finns denna opinion i hela landet.
– 62 procent tycker att förslaget att förbjuda vinstutdelning i välfärden är bra, enligt den stora opinionsmätningen från SOM-institutet på Göteborgs universitet. Bara 16 procent tycker att det är dåligt, säger Arne Johansson.
Samma mätning visar att 43 procent vill ha stopp på neddragningar inom den offentliga sektorn medan bara 21 procent stödjer fortsatta minskningar.

Kampanjen inför den landsomfattande protestdagen 21 september går nu in i slutspurten. Fler fackföre­ningar och organisationer har anslutit sig.
– Kampen mot privatiseringar och nedskärningar är en kamp mot det privata kapitalet. Såna som S-politikerna i Västerbotten följer samma väg som regeringen. Nu säger de att de struntar i folkomröstningsresultatet. Det visar att det behövs ett nytt arbetarparti med en socialistisk politik, säger Elin Gauffin, Rättvisepartiet Socialisterna.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att demonstrera den 21 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!