Abdi föll offer för ett fruktansvärt attentat

2013-08-30 12:11:49
Det fruktansvärda attentatet i somaliska Mogadishu, som ­dödade den välkände Ung Vänster-aktivisten Abdirahim Hassan från Husby tillsammans med en somalisk chaufför och skottskadade Västerpartiets populära gruppledare Ann-Margrethe Livh i Stockholms stad, skakar inte bara deras sörjande familjer och partikamrater.
Det har chockat alla med hjärtat till vänster som känt och känner dem.
På fredagseftermiddagen den 23 augusti samlades också massor av politiskt aktiva från både Vänsterpartiet, andra ­vänsterorganisationer och vänner till Abdi och hans ­familj i ett fullpackat Husby träff för att hedra hans minne.
En påfallande stor andel var unga somalier och husbybor, som uttryckte sin vilja att fortsätta kampen.
Jag framförde själv en sista hälsning från både Nätverket Järvas Framtid, Arbetsgruppen för ett stadsdelsråd och Rättvisepartiet Socialisterna.

Abdi var en mycket omtyckt, rak och engagerad aktivist som vi har kunnat samarbeta bra med i flera lokala kampanjer.
Han var till exempel en av de cirka tjugo appelltalarna under vårens protestmöte med 500 husbybor mot polisvåld och vandalisering som arrangerades av nätverket Järvas Framtid och deltog även tidiga­re i protesterna mot flytten av vårdcentralen och i försvaret av Husby träff.
Men Abdi ville uppenbarligen också arbeta för vad Vänsterpartiet och Ung Vänster omväxlande kallar ett internationellt ­demokratiprojekt och stöd för ett demokratiskt och socialistiskt Somalia utan krigsherrar, klanvälden och utländska exploatörer.
Ann-Margrethe Livh väntas tillbaka till Stockholm inom några dagar. ”Jag hade under omständigheterna en oerhörd tur att skotten ­bara gick genom mjukdelar”, skriver hon i ett meddelande från det sjukhus i Nairobi dit hon förts.
Hon markerar också att attenta­tet var riktat mot ungdomar som kämpade för ett bättre Somalia.
”Jag är bottenlöst förtvivlad över vad som hänt. Abdi var en fantastisk ung människa som kom till Mogadishu redan i juni för att förbereda konferensen”, har hon skrivit.
Vänsterpartiet har upprättat en fond till Abdis minne.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!