Aktiv Folkkampanj för Asylrätt

2016-03-30 10:51:01

foto: Lina Rigney Thörnblom
– Slut upp till demonstrationerna den 23 april och den 21 juni, uppmanar Daniel Kamau från Folkkampanj för Asylrätt.

”Vi protesterar mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten. Över 30 000 personer har hittills skrivit under på dessa krav från Folkkampanjen för asylrätt. Nu planeras demonstrationer.” Det skriver Folkkampanj för Asylrätt.

– Vi kommer att ha en första demonstration i Stockholm lördag den 23 april och vi hoppas att fler orter följer efter, säger Daniel Kamau som är aktiv i Folkkampanj för Asylrätt.

Kampanjens hela upprop lyder: ”Människor på flykt ska inte hindras att nå Sverige. Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet. Därför protesterar vi mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening!

Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige. Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro. Därför protesterar vi mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten och som strider mot barnkonventionen!”

När detta skrivs har 28 622 skrivit under på internet och 2 221 på papperlistor. Kampanjen har fungerande arbetsgrupper i Malmö, Göteborg, Norrköping och Stockholm.

– Vi var ett 80-tal deltagare på lanseringsmötet i Stockholm för en månad sedan. Vi delade upp oss i arbetsgrupper för event, demonstration, media och material. Själv ingår jag i demonstrationsgruppen, säger Daniel Kamau.

Regeringens dramatiska försämring av flyktingpolitiken i november kom som en chock för de flyktingar som hade hoppats på en fristad i Sverige. 

Tidigare utlovades att alla som hade flytt kriget i Syrien skulle få permanent uppehållstillstånd. Så skedde också under 2015. De allra flesta från Syrien räknades som ”alternativt skyddsbehövande” – en kategori som efter regeringens omsvängning bara ska få 1-åriga uppehållstillstånd! I regeringens förslag avskaffas återförening med familjen för denna grupp.

Samtidigt infördes ID-kontrollerna på gränsen mot Danmark, med det uttalade syftet att hindra flyktingar från att ta sig in i landet.

Förslagen har mött massiv kritik. Förslagen hastades fram utan någon som helst konsekvensanalys, påpekar Amnesty International. Fackförbundet SSR, som bland annat organiserar socionomer, skriver att regeringen går emot ”all erfarenhet och forskning”. Rädda Barnen konstaterar att förslagen riskerar att ”befästa fördomar och stigmatisering”. FN:s flyktingorgan UNHCR visar att förslagen inte är förenliga med barnkonventionen.

Hård kritik riktas också mot kravet att ha ett arbete för att efter tre år ha möjlighet att få permanent uppehållstillstånd. Det betyder att det inte är skyddsbehov som gäller och öppnar för arbetsgivare att utnyttja de som söker jobb.

Men statsminister Stefan Löfven försvarar regeringens nya linje. ”Vi har tagit ett beslut och står för det förslaget”, sade han i Dagens Nyheter.

Datum för beslut i riksdagen har dock skjutits upp, från tidigare planerade 27 april till den 21 juni, tisdagen i midsommarveckan. Folkkampanj för Asylrätt i Malmö har föreslagit en stor demonstration utanför riksdagen den dagen och fått stöd av demonstrationsgruppen i Stockholm.

– Jag hoppas att demonstrationerna blir stora. Regeringen måste tvingas till en ny u-sväng eller backa. Slut upp den 23 april och den 21 juni!, uppmanar Daniel Kamau. Nästa kampanjmöte i Stockholm är måndag den 4 april. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!