AMM – hiphoprevolutionärer

2008-09-10 13:53:44
– Hiphopen föddes av de fattiga afro-amerikanerna och blev deras politiska vapen för att nå ut, att höras. Idag har hiphopen i Nordamerika kommersia­liserats och blivit lika arrogant som politiken och handlar bara om pengar och utseende, menar Malena.
Men hon är hoppfull om musik­ens nya framväxt och pekar på att en ny hiphop växer fram internationellt som återknyter till det gamla och samtidigt är nyskapande.
– I Latinamerika har vi fantastiska MC:er, mest intressant är hiphopens utveckling på Kuba. Hiphop från Afrika och Frankrike håller hög standard och är både politisk och poetisk, detta är hiphoprevolution, säger hon.
– Idag tar man in och mixar från andra musikstilar som afrikanskt, flamenco, tango, salsa, rock och traditio­nell musik.
Actitud Maria Marta är först och främst politiska aktivister. Musik­en menar de är ”ett fantastiskt sätt att nå ut till ungdomar politiskt, att få dem ’att tänka’”.

– Idag kan det vara bättre att ge en skiva till någon än en bok som de inte kommer att läsa. Musiken når alla, till och med de som inte förstår språket berörs av musiken.
Gruppen är entusiastisk och vill förändra världen.
– Vi använder oss av musiken för att föra fram ett revolutionärt alterna­tiv. Vi vill förändra världen. Men det är viktigt att förstå historien. Ett samhälle förändras inte över en dag, det är en process. Med musiken vill vi förändra medvetandet, menar de.
– Många fattiga i Latinamerika har räddat sina liv genom hiphopen, me­nar Malena.
– Genom att ha funnit en mening med livet har de tagit sig från gatan, lämnat droger och kriminalitet för att skriva musik. Många ungdomar är också intresserade av politik, men vet inte hur de ska ge uttryck för det. Ge­nom musiken kan vi nå dem och få dem att engagera sig. Det är viktigt att vi som har mikrofon och har människor som lyssnar på oss använder oss av det. Det är in­te bara att stå och säga något på en scen, man måste agera utanför scenen också. Vi måste också vara gatuaktivister, säger hon.
Det är inte tomma ord från gruppen, utan de är aktiva i människorätts­organisationer.
Malena är bland annat aktiv i en organisation för barn som kidnappades under diktaturen i Argentina och som nu har växt upp och fått veta att deras riktiga föräldrar kidnappats eller mördats. Det är genom detta arbete hennes aktivism har fötts.
– Men framförallt är det viktigt att man är aktiv där man bor. Alla har vi ett ansvar att utveckla våra ”barrios” eller bostadsområden, säger hon.
Gruppen betonar att de med sin Europaresa vill sprida revolutionens budskap. De vill berätta om vad som verkligen händer i Venezuela, Bolivia och Ecuador, men även i Argentina där fabriksockupationer blir allt vanli-gare och arbetare tar över sina arbets­platser.

– Tro inte på media, de används som ett vapen mot fattiga som revolterar, återupprepar Malena flera gång­er.
– Det är tydligt vilka som styr me­dia i världen. Kolla på rapporterna när det gäller Bolivia och Venezuela, eller för den delen arabvärlden. Det är bara negativ rapportering. Det är därför viktigt att bygga upp sina egna media. Det finns idag mycket alternativa media. Chavez har till viss del gjort detta. Men revolutionerna i Bolivia och Venezuela är inte Chavez och Morales, det är miljoner fattiga och arbetare som själva börjat engagera sig, på sina arbetsplatser, skolor och där de bor, konstaterar Malena.
– I Bolivia har ursprungsfolken varit förtryckta i 500 år, men nu slår de tillbaka, de vill ha kontrollen över sina liv. Det är första gången som en indian blivit president, vilket blir en viktig symbol på grund av den rasism som finns i landet. Det är den fattiga befolkningens revolution.
På frågan om hoten mot revolutionen svarar de:
– Det skulle vara farligt med ett inbördeskrig idag. Befolkningen är inte beväpnad. Men man måste förändra. Det är värre att inte försöka.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!