Bolivia: USA-stödd höger trappar upp

2008-09-24 17:01:46
USA:s ambassadör i Bolivias huvudstad La Paz, Philip Goldberg, utvisades onsdagen den 10 september av MAS-regeringen för konspiration mot demokratin, uppmaning till splittring av landet och stöd till våldsamma grupper inom oppositionen. Dagen därpå eskalerade det strategiska våld som oppositionella grupper stått för de under de senaste veckorna. I Pandoprovinsen har dödssiffran stigit till uppåt 30, och undantagstillstånd har utlysts.

Småbönder och försvarare av president Evo Morales parti (Movimiento Al Socialismo, MAS) attackerades på torsdagen den 11 september av högergrupper nära byn El Porvenir i ”halvmåne”-provinsen Pando i norra Bolivia.
När Offensiv går i tryck (tisdagen den 16 september) har siffran på antalet dödade stigit till uppemot 30 personer, vilket har kommit som en chock för både regeringen och oppositionen. Sedan expresidenten Gonzalo Sánchez de Lozada satte in mili- tär mot demonstranter år 2003 har regeringens hållning varit att inte sätta in militära styrkor mot demonstranter.
Morales menar att högern har utnyttjat detta till att träna våldsamma ungdomsgrupper som Unión Juvenil Cruceñista (UJC) till att ”bete sig som Hitlers brunskjortor”, skrev LatinNews.com den 12 september.
Sedan flera veckor tillbaka har politiskt och ekonomiskt sabotage samt våldsaktioner utövats av oppositionella grupper som stödjer högerns rörelse för självständighet i de rika östra provinserna i den så kallade Media Luna-regionen.
Detta har fått MAS-regeringen att öppet anklaga ”de regionala oppositionsledarna för att iscensätta en civil kupp”, skrev LatinNews den 10 september.

Konflikten i landet har utvecklats till en strid mellan revolution och kontrarevolution. På ena sidan står vänsterpresidenten och aymaraindianen Evo Morales, som kom till makten år 2005 efter stora protestvågor, MAS-anhängare, de sociala rörelser­na, småbönder, arbetare, urinvånare och fattiga.
På den andra sidan består högeroppositionen av prefekterna (de självutnämnda ”guvernörerna”) i de fyra östliga av landets nio provinser (Santa Cruz, Beni, Pando och Tarifa – tillsammans kallade Media Luna, ”Halvmånen) som står i spetsen för rörel- sen för självständighet i dessa provin­ser. Dessa ”guvernörer” backas upp av medborgarkommittéer (mestadels bestående av affärsmän), oligarker, stora jordägare, högerpartiet Podemos, samt halvfascistiska våldsgrupper.
Morales fick i folkomröstningen den 10 augusti förnyat och ökat förtroende från två tredjedelar av befolk­ningen för sin politik.
Datumet 7 december har nyligen satts för en folkomröstning om en ny grundlag. Detta motsätter sig oppositionen skarpt och kräver tillbaka pengar från de direkta skatterna från oljan och gasen (IDH) som regering­en använder till en pensionsreform.
Sedan en attack på en gasledning i södra Bolivia den 10 september, med resultatet att 90 procent av exporten till Brasilien stoppades, har militär skickats in för att försvara gas- och oljeföretagen samt andra statliga före-tag och institutioner.
Brasilien, som delvis är helt beroende av olja och gas från Bolivia, har uttryckt sitt stöd till president Morales, liksom presidenterna i Chile, Argentina och Paraguay. Måndagen den 15 september samlades ledare och representanter i Sydamerikanska nationerna (Unasur) i Santiago, då ett in- bördeskrig i Bolivia skulle skapa instabilitet och förödande konsekvenser på hela kontinenten.

Den 7 september hävdade Morales att han hade information om att det fanns de som samarbetar med USAambassaden och organiserar våldsgrupperna som härjar till stöd för op- positionen och rörelsen för självständighet. Tre dagar senare förklarade den bolivianska regeringen USA:s ambassadör i La Paz, Philip Goldberg, ”persona non grata” och utvisa-de honom inom 72 timmar. USA:s stöd till oppositionen är dock känt se­dan länge.
Utvisningen av Goldberg satte igång en diplomatisk karusell, där USA dagen därpå utvisade den bolivianske ambassadören och menade att relationerna länderna sinsemellan allvarligt skadats.
I sympati med Bolivia utvisade samma dag president Hugo Chavez den amerikanske ambassadören i Venezuela och hotade med att stoppa exporten av olja till USA om Bush­administrationen försökte ingripa militärt.
Bolivia går mot ett avgörande. De politiska och sociala rörelserna, ­arbe­tare, bönder, urinvånare och fattiga ­måste omedelbart organiseras till ett ­väpnat motstånd mot högeroppositionen och ta kamp för ett socialistiskt samhälle. Det är det enda som kan slå tillbaka högern och det kontrarevolutionära hotet.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!