Bön mot homosexualitet på friskola

2013-01-17 11:52:32
Oasen är Sundsvalls äldsta friskola som startades redan 1990. Den senaste veckans debatt startade efter att en före detta elev och en tidigare anställd kommit med kritik. De berättade om att skolan tvingade elever att se en o­täck och skrämmande abortfilm och att rektorn talat om att homosexualitet gick att ”bota” med förbön.

Till Sundsvalls Tidning och SVT erkänner rektorn Karl-Erik Lundin att han tror på bön mot homosexualitet samt att det är möjligt att han har talat om det på skolan.
”Men det finns absolut ingen uttalad åsikt om att elever som är homosexuella inte är välkomna på vår skola. Men min erfarenhet är att det går att ändra om man upplever det som ett problem. Jag tror på förbönens kraft och har själv sett människor resa sig ur rullstolen”, säger han i Sundsvalls Tidning.
Rektorn bekräftar också att de tidigare har rivit ut sidor ur läroböckerna om sex och samlevnad.
Orsaken skulle varit att ge eleverna studiero då de annars var så nyfik­na av dessa sidor. Att riva ut vissa sidor men skrämmas för aborter ger intryck av att det inte handlade om neutral undervisning utan en del i att moralisera över abort, men samtidigt dölja andra delar av sex- och samlevnadsundervisningen.

Skolan har även ”en egen linje” när det gäller rätten till abort. Rektorn säger till SVT att han tycker lagen är för liberal. I Sundsvalls Tidning säger han att ”vi är en kristen skola med en restriktiv hållning till abort.”
År 2011 genomförde skolinspektionen en tillsyn av skolan och kritik på flera punkter framfördes. Till exempel kritik mot att skolbarn skulle tvingas lära sig bibelcitat utantill samt för att inte ha objektiv undervisning i abortfrågan eller om Israel-Palestina-konflikten.

I kursplanen för ämnet Kristendom stod det bland annat: ”skolan lär att varje människa behöver bli frälst” och ”eleven ska känna till hur man för en annan person till kristen tro”. Detta var saker som givetvis också fick kritik. Detta tvingades de ta bort och ämnet Kristendom fick sedan inte heller vara betygsgrundande.
De föräldrar och elever som har uttalat sig positivt om skolan anger att det är bra lärare i en liten och lugn skola med en bra miljö för eleverna. Många som har sina barn på skolan är kristna själva, vilket så klart gör att de inte reagerar över religiöst präglad­e inslag.
Bildandet av fler och fler ­religiösa skolor går stick i stäv med den positiva utveckling som pågått under några år i kommunala skolor, där man försökt få bort religionens och kyrkans inflytande. Bland annat genom att inte ha avslutningar i kyrkan eller att präster ska välsigna barnen o s v.
Det finns idag ett 70-tal konfessio­nella skolor i Sverige. De flesta kristna, men även några judiska och muslimska. Förutom dessa har religiösa föräldrar kunnat få tillstånd till hemundervisning, vilket är ett ännu mer extremt sätt att isolera barnen med religiösa motiv.
Nyligen fick en ortodoxt judisk familj i Göteborg rätt att hemundervisa sina fyra barn. I Kammarrättens dom som gav tillåtelse till detta kan man till exempel läsa: ”De kan endast äta koshermat som tillagats i kosherkök. Det enda kosherköket i Göteborg finns i deras hem.”
Rättvisepartiet Socialisterna säger naturligtvis nej till religiö­sa skolor.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!