”Bygg en alleuropeisk asylrörelse”

2012-10-12 00:09:58


Uppemot 90 asylaktivister deltog på Asylkonferens 2012 i Hammarkullen, Göteborg lördagen den 6 oktober.

– Det är få områden i svensk och europeisk politik där det skett så stora försämringar som just asylrätten. Anledningarna till att man tvingas fly sitt hemland kan vara många; man flyr från krig, förtryck, diktatur, miljö- och svältkatastrofer. Det sa Kristofer Lundberg, en av initiativtagarna till Asylrörelsen i Göteborg, när han summerade Asylkonferens 2012 den 6 oktober i Hammarkullen.

Närmare 90 personer deltog på Asylkonferens 2012. Slutsatsen är att Europas regeringar är samordnade angående utvisningarna och enat ­måste också vårt motstånd vara.
På konferensen gavs en rad ­exem­pel från asylkampen runt om i Sverige och i andra länder.
–  Den mest lyckade aktionen har varit den blockad som skedde av förvaret i Sagåsen, Kållered i januari 2011. Blockaden organiserades av Aktion mot deportation och Asylrörelsen. Blockaden samlade 200 perso­ner och blev en riksnyhet. Asylrörelsen i Stockholm bildades senare med inspiration från denna blockad. Aktionen varade i tre dagar, ett 70-tal aktivister greps när polisen bröt upp blockaden. Dock verkställdes massdeportationen till Irak. Dagen efter var det en stor demonstration i Göteborg, sa Stefan Berg, Göteborg, som var förste talare efter att Amer Mohammed Ali öppnat konferensen.

Irma Mahmutovic förklarade hur Asylrörelsen i Göteborg bildades med förnyad kraft 2008 och samlar före­ningar, partier, grupper och nätverk.
– Asylrörelsen har nu bakom sig en rad blockerade avvisningar sedan 2008, när man sida vid sida kämpat med dem som sökt Asylrörelsens stöd. Med i detta arbete finns Aktion mot Deportation, Ingen Människa är Illegal, Vänsterpartiet och flera iranska organisationer.
Ruben Derkert informerade om Asylrörelsens arbete i Stockholm och Raymond Ohlson rapporterade från arbetet i Norrbotten.
Robert Bielecki, också han från Göteborg, talade om kampen för hbt-flyktingars rätt till asyl.

Reza Yekehzare – en av initiativtagarna till gruppen Misstro Oss Inte, en grupp som förenar iranier som har tvingats leva som papperslösa år efter år – beskrev livet som gömd som ett liv totalt utan medborgerliga rättigheter och präglat av ständig rädsla och stress.
Caroline Holmgren, Göteborg, tog upp frågan om våldsutsatta papperslösa kvinnor. Andra talare var Tilman Ruster från Österrike, asylaktivist och medlem i Sozialistische LinksPartei (SLP, CWI i Österrike), Sirvan Ghaderi, asylaktivist från England, Nils Valdemar Möller från Nätverket Ingen Människa Är Illegal, Farhad Hajizadah, Afghanska kulturföreningen i Borås och Zhang Shujie från chinaworker.info och som nyligen har beviljats asyl i Sverige.

Kristofer Lundberg summerade konferensen:
– Flyktingamnesti 2005 växte till en massrörelse, vann 17 000 uppehållstillstånd och tvingade bort den hårt kritiserade ­Utlänningsnämnden. Men rörelsen lades ned när den var som starkast. De som ansåg detta vara fel bildade sedan Asylrörelsen. Men successivt har Asylrörelsen vuxit och så har även dess aktioner.
– Politisk masskamp kommer att kunna tvinga politikerna på reträtt. Vi behöver resa motståndet, öppna förvaren, riva Fort Europa. Vi behöver bygga rörelsen idag, imorgon och i framtiden.

Som svar på frågan vad vi gör härnäst, föreslogs en landsomfattande protestdag – vilket antogs enhälligt – samt att en gemensam hemsida för att samordna arbetet ska sättas upp.

Hanna Tellholt

Röster från Asylkonferensen:

Caroline Nilsson:
– Jag hoppas att konferensen leder till att vi kan samla en massa folk som vill samma sak att kämpa för rätten till asyl i en bredare front.
Lasaki Mohammad:
− Det är jättebra med all ny kunskap till asylsökande och asylaktivi­ster. Nu måste vi stärka rörelsen med fler aktivister och visa att det är kapitalismen som är felet och inte de flyktingar som borgarna försöker skylla på.
Intervjuer: Robert Bielecki och Klara Heydar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!