CWI i Sydafrika bildar nytt parti

2013-01-09 13:17:15
Den 17 december beslöt representanter från Democratic Socialist Movement (DSM, CWI i Sydafrika) och sex olika aktions- och strejkkommittéer att bygga ett socialistiskt arbetarparti, WASP (Workers and Socialist Party).

Det nya partiet ska ha sitt första stora möte den 21 mars, på årsdagen av Sharpevillemassakern, som dödade 61 människor 1960.
I ett gemensamt pressmeddelande som gavs ut efter partiets grundningsmöte skriver man att: ”Kravet på förstatligande av ekonomins nyckelsektorer, inte minst gruvorna, ­under arbetarnas direkta kontroll och styre är central för WASP. Varaktiga lösningar kräver en socialistisk samhällsomvandling.
Med sitt klara socialistiska program och inriktning mot kampen avskiljer sig WASP från alla andra partier.
Det nya partiet ämnar ställa upp i valet 2014. Vi ska börja samla en miljon namn till stöd för vår kandidatur, för att kunna registrera partiet. Men för oss är val bara en arena av politisk kamp. Våra företrädare ska leva på arbetarlön.
Under de kommande månaderna kommer vi att ha regionala möten för att förbereda den stora lanseringen den 21 mars.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!