Delseger i Rannebergen: ”Expropriera marken i Lövgärdet”

2017-12-13 23:16:17

foto: Bostadsbolaget / Creative commons
Kampen har lett till en delseger då beslutet skickas till återremiss. Nu måste kampen intensifieras för att planerna på utförsäljning ska skrotas.

Planerna på utförsäljningen av de 289 lägenheterna i Rannebergen stoppas tillfälligt sedan Göteborgs fullmäktige den 7 december beslutade att skicka förslaget på återremiss. Att Socialdemokraterna gjorde gemensam sak med Alliansen räckte inte för att driva igenom en utförsäljning.

De stora protesterna hade övertygat de övriga partierna i kommunfullmäktige att rösta emot S och Alliansen. Utanför Svenska Mässan där politikerna höll sitt möte med tillhörande julbord demonstrerade nära 100 personer med Hyresgästföreningen. Trots klass-ett-varning och vindar som uppnådde stormstyrka slöt de boende från Rannebergen upp under fanorna.
Sara Juaniquina Svensson, som bor i Rannebergen, öppnade demonstrationen, som fick höra Vänsterpartiets Daniel Bernmar lova att driva hyresgästernas fråga inne i fullmäktige.
– Det kollektiva ansvarstagande och kollektiva ägandet gör att vi kan bygga den goda staden istället för kortsiktiga vinstintressen, sa Daniel Bernmar.
Talade gjorde sedan Robert Johansson, boende i Rannebergen, som på ett poetiskt vis gav en svidande kritik mot det politiska etablissemanget och den socialdemokratiska partipiskan.

– Varför behöver allmännyttan byta till sig denna mark? frågade Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered retoriskt och svarade sedan:
– Marken tillhörde under 1990-talet det kommunala bostadsbolaget Poseidon, men hörde senare till det bestånd på 3 800 lägenheter som Göteborgs socialdemokrater år 1998 sålde ut till GE Capital, och som sedan dess sålts gång på gång till nya ägare och nu hamnat i händerna på Victoria Park. Mark som Poseidon nu nära 20 år senare vill köpa tillbaka.
– Att kommunen är beredd att köpa marken till marknadspris, men Victoria Park inte vill sälja, säger en del om den potentiella vinstmaximering de hoppas få ut efter att ha tagit över lägenheter i Rannebergen.
Kristofer avslöjade den falska retoriken i att AB Framtiden är tvingade att byta bort lägenheterna i Rannebergen för att komma åt marken i Lövgärdet.
– Kommunen tillåter här ett privat bolag att diktera villkoren. Kommunen borde istället svara med att kräva en plan av Victoria Park om när de tänker bygga. Kan de inte visa upp detta bör kommunen expropriera marken. Kommunen har den lagliga rätten att ta marken från Victoria Park i samhällsbyggnadssyfte, sa Kristofer Lundberg till applåder.

Kampen i Rannebergen har fått ett omfattande stöd. Ett hundratal förtroendevalda på Hyresgästföreningen Västra Sveriges höstfullmäktige representerande 77 000 hyresgäster hade uttalat sitt stöd till Rannebergens protester. Hela regionens hyresgäströrelse står därmed bakom kampen i Rannebergen.
Inne i kommunfullmäktige inleddes en lång debatt. Talare efter talare lyfte fram argumenten från demonstranterna utanför och hyllade deras protester.
– Jag vill börja med att hylla demonstranterna som lyckats mobilisera sig i hundratals för att rädda sitt område från att säljas ut till ett kapitalistiskt bolag med ett tvivelaktigt rykte. Vi kan se med våra egna ögon vad Victoria Park har gjort i Lövgärdet, ett område som har förfallit under deras händer och där människor har förlorat hoppet, sa Sanna Ghotbi, Feministiskt Initiativ.
Ann-Sofi Hermansson, Socialdemokraterna, försvarade försäljningen.
– Hyresgäster har haft frågetecken, jag tycker de frågetecken har retts ut.
Bobbo Malmström, Vänsterpartiet, gav svar på tal.
– Victoria Parks affärsmodell bygger på att styckrenovera lägenheter utan att ta tag i stora tekniska åtgärder som stambyte. Detta ger stora konsekvenser på bostädernas tekniska livslängd och omöjliggör ett långsiktigt förvaltande.
Martin Wannholt, Demokraterna, hade formulerat ett återremiss­yrkande som fick tillräckligt med stöd och skickade tillbaka frågan på remiss.

Utanför avslutades demonstrationen.
– Om kommunfullmäktige gör sig till Victoria Parks nyttiga idioter har de förbrukat allt förtroende. Affären skulle bli mycket lönsam för Victoria Park, men en förlust för kommunen, en katastrof för hyresgästerna och en skandal för demokratin, sa Ulf Nilsson, från Kommunistiska Partiet.
– Detta är en fråga som handlar om mycket mer än Rannebergen. Det är därför viktigt att människor från hela staden sluter upp i solidaritet. Tusentals lägenheter hotas under en femårsperiod. Lyckas vi stoppa detta i Rannebergen sätter detta exempel och blir en inspirationskälla för framtida strider mot utförsäljningar, konstaterade Minela Mahmutovic, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.
Att den planerade bytesaffären med Victoria Park skjuts på framtiden och ska utredas välkomnas av såväl boende som Hyresgästföreningen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!