”Det finns vittnen – stoppa utvisningarna”

2012-10-18 14:25:08
”Det finns vittnen – stoppa utvisningarna.” Med den rubriken arrangerade Etiopiska flyktingföreningen i Sverige ett möte med den nyligen frigivne journalisten Johan Persson.

Regimen i Etiopien har ökat förtryck­et många gånger om sedan den kom till makten för 20 år sedan. Tusentals oppositionella och flera hundra journalister sitter i fängelse. Det var budskapet på mötet i ABF-huset torsdag den 11 oktober.
Johan Persson berättade om hur han och hans kollega Martin Schibbye greps, skottskadades och under fyra dagar tvingades delta när regimens väpnade styrkor fejkade ”bevis” mot dem. Diktatorn Meles Zenawi stämplade dem före rättegången som terrorister.

De båda journalisterna reste till Ogadenprovinsen för att undersöka oljebolagens agerande, varav Lundin Petroleum är ett.
Meles Zenawi avled i augusti, men regimen sitter kvar. Etiopiska flyktingföreningen och den etiopiska satellitkanalen Esat hoppas att mötet ska öka pressen på Migrationsverket att ändra sin linje gällande att avslå asylansökningar för flyktingar från Etiopien. Johan Persson fick många frågor och starka applåder.
Hans berättelse om förhållandena i domstol och fängelse beskriver de stora riskerna vid utvisning av etiopier från Sverige. När Flyktingföre­ningen demonstrerade för frigivning av Johan Persson och Martin Schibbye rapporterade den statliga etiopi­ska TV-kanalen att demonstranterna var terrorister.
Vi behöver arbeta tillsammans mot utvisningar och för att informera om diktaturen i Etiopien.
Fentahun Assefa
Tatek Teklyohannes

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!