Diktaturer och maffiametoder styr världens elitfotboll

2016-05-18 12:26:42

foto: SVT
Kristina Hedbergs granskning av elitfotbollen är sevärd, om dock lite för personlig och inte tillräckligt djuptgående.

Maffiabossar och oljestinna diktaturer styr fotbollsvärlden. Trots det är supportrarna, eller ”fotbollsidioterna”, fanatiska och trogna sina klubbar. Kristina Hedberg granskar elitfotbollen i två avsnitt av Uppdrag granskning.

Hedberg, som enligt henne själv hör till fotbollsidioterna, är passionerat förtjust i den italienska storklubben Juventus. Därför beger hon sig till klubbens hemort Turin för att göra upp med den sedan ett decennium avslöjade matchfixningsskandalen som skakade och i viss mån sänkte hennes favoritklubb och hela den italienska fotbollen.
Hon intervjuar den dåvarande presidenten Luciano Moggi, vars roll enligt domstolen närmast kan liknas vid en maffialedare. Hans nätverk manipulerade fotbollsdomare och gjorde upp om matchresultat bakom ryggen på supportrar och hela fotbollsvärlden.
Moggi dömdes aldrig eftersom brottet preskriberades och Juventus är åter på tronen av den italienska fotbollen, även om ärren i den italienska fotbollen förblir.

”Laget som slogs mot diktaturen ägs nu av en diktatur”, sammanfattar Hedberg världsklubben FC Barcelonas historia från en symbol för motståndet mot Francodiktaturen till att idag pryda sina matchtröjor med den islamistiska monarkin Qatar.
Barçaordföranden Josep Bartomeu stoltserar i intervjun över att klubben styrs demokratiskt av de 140 000 medlemmarna, men vägrar att kalla Qatar för en diktatur. Klubben befinner sig i omförhandlingar av sponsoravtalet med den auktoritära gulfstaten. Parallellen med det svenska politiska etablissemangets kryperi inför den saudiska diktaturen är svår att missa.

Det är samma Qatar som tilldelades fotbolls-VM år 2022, kanske på grund av mutor, trots att det är en ”diktatur utan fotbollstraditioner där det kan vara farligt varmt att tävla”, som Hedberg förklarar.
Att VM har köpts av diktaturen är ingen vågad gissning då dess oljepengar strömmar in till fotbollsvärlden och köper storklubb efter storklubb, inklusive Zlatans arbetsgivare Paris Saint-Germain. 17 av de 22 FIFA-delegater (internationella fotbollsförbundet) som röstade på Qatar är inblandade i den massiva korruptionshärvan som utreds av den amerikanska underrättelsetjänsten FBI och som har tvingat bort den förre FIFA-presidenten Sepp Blatter.
Reportaget visar när de anställda på det statliga flygbolaget Qatar Airways demonstrerar utanför FC Barcelonas kongress mot diskriminering av kvinnliga anställda. Det hindrade dock inte klubbens medlemmar från att rösta för sponsoravtalet. ”Det är en del av spelet”, gick tongångarna.

Det är här den viktigaste poängen kommer fram. Kapitalismen korrumperar demokratin, både inom fotbollen och i hela samhället.
Det är imponerande att Kristina Hedberg lyckas få till intervjuer med ordföranden för en av världens största klubbar och med den ljusskygge mafioson Moggi. Hedbergs ödmjukhet är vällovlig. Enligt henne själv är hon en av alla de miljontals fotbollsidioter som troget följer sina klubbar trots skandaler och svek. Tyvärr är granskningen alltför personlig och skrapar bara på ytan, även om det är svårt att hinna gå på djupet på en knapp halvtimme.
Trots det ser jag fram emot den andra och sista delen som sänds onsdagen den 18 maj och som går att se i efterhand på SVT Play.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!