”Elever utan skola”

2013-08-21 14:59:33
Elever utan skola, lärare utan lön, extra utgifter för staten, men 800 miljoner i vinst. Så ser det ut i Högeralliansens och Socialdemokraternas skolsverige, samtidigt som den kommunala skolan går på knä. Hur länge ska det få fortsätta och vad är alternativet?

Vem skulle tidigare tro att en skola kunde gå i konkurs? Det är nog många som skulle höjt på ögonbrynen för 25 år sedan. Lika många hade skrattat om man vid samma tidpunkt sagt att man i Sverige skulle komma att göra enorma vinster genom att driva fristående skolor, skilda från staten. 
Men än fler hade blivit förbannade om man skulle säga att dessa vinster var direkt finansierade av skattebetalarna. I en allt mer agg-ressiv jakt på profit skyr storbolagen inga medel.

JB-koncernens konkurs, vars skulder uppgår till dryga miljarden, har samtidigt allt sedan 2005 plockat ut 800 miljoner i vinster till sina ägare. Lärare ställdes på bar backe utan lön, som staten får gå in och täcka upp till en kostnad av 140 miljoner kronor. Eleverna ställdes på bar backe, utan skola – allt enligt regelboken – men så blir det då utbildningen blir en del av marknaden.

Mot detta ställer Rättvisepartiet Socialisterna en likvärdig statlig skola, där det geografiska området inte ska spela någon roll, där lärarnas erfarenhet, kompetens och pedagogiska skicklighet tillåts utforma utbildningen efter elevernas behov. Där lärandet får stå i centrum, betygshetsen slopas, eleverna ses som individer och  privat vinst inte är tillåten över huvudtaget.
Tyvärr räcker det inte med en röst i riksdagsvalet nästa höst. Vi har ett systemfel som måste åtgärdas. Den utbredda skolkampen som sker runt om i landet måste kopplas samman och riktas åt rätt håll. Skolan är en av de viktigaste politiska frågorna idag och för en förändring behövs en politisk press underifrån, av facken, lärare och annan skolpersonal, föräldrar och elever. Ett första steg till den politiska pressen är att delta i protesten den 21 september mot vinsterna i välfärden.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!