”Ett steg framåt för vänstern”

2009-04-01 16:52:05

foto: Karin Wallmark
Agnes Callewaert.

Offensiv har intrevjuat Agnes Callewaert, som är medlem i Socialistiska Partiet och ställer upp som kandidat i EU-valet för ArbetarInitiativet.

Vad tycker du är bra med att ArbetarInitiativet ställer upp i EU-valet?
– Vi ser att varken vänsterpartiet eller socialdemokraterna är något alternativ. Då ordnar vi det genom att ställa upp i valet, så att folk kan rösta på ArbetarInitiativet istället för att strunta i att rösta.

Vilken roll spelar NPA, det nya antikapita­listiska partiet i Frankrike, för Arbetar-Initiativets kampanj?
– Bildandet av NPA är en inspirationskälla. Det finns erfarenheter vi kan dra ifrån deras arbete. De har till exempel beslutat att aldrig sätta sig i samarbete med socialdemokraterna. När NPA ställer upp i val gör de det för att försvara samma politik som i de sociala rörelserna.

Hur betydelsefull tror du att Arbetar­Ini­tiativets valkampanj blir?
– Beroende på hur man mäter det kan det se olika ut. Är det antalet röster vi räknar med? På det viset blir det inte så stort; men principiellt kan det här bli en stor grej. Att belysa ett annat vänsteralternativ är det starkaste medlet vi har i den här kampanjen. Däremot finns det en stor potential att i framtiden bli något stort. Det kommer att krävas mycket av oss, en utmaning kommer det att bli säkerligen. Rent praktiskt betyder det att vi nu har en gemensam vänster.
Karin Wallmark
Ali El Ghazire

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!