
I Frankrike ökade arbetslösheten under en månad – januari i år – med 90 000 personer, en ökning med 4,3 procent sedan december. Ett nattsvart historiskt rekord, som pressat upp antalet arbetslösa till 2,2 miljoner människor, varav en fjärdedel är under 25 år.
Under årets första månad ökade antalet arbetslösa i Spanien med mer än 200 000 personer. 3,3 miljoner människor i dagens Spanien har inget jobb (nästan 15 procent). En av tre unga är arbetslös, snart kan varannan ung vara arbetslös.
Bara för något år sedan pratade EU-pamparna gärna om det ”spanska ekonomiska undret”. Men bakom det påstådda ekonomiska miraklet i Spanien doldes en gigantisk bostads- och lånebubbla, som nu spruckit.
Under februari var det ytterligare 138 000 personer i Storbritannien som var utan jobb. Totalt är nu mer än 2 miljoner arbetslösa i Storbritannien, den högsta siffran på 12 år.
I nästan samtliga av EU:s 27 medlemsländer ökar arbetslösheten rekordsnabbt. Inte minst gäller detta EU:s nya medlemsstater i Central- och Östeuropa.
I Lettland ökar arbetslösheten med 10 000 personer varje månad. En hisnande takt i ett land med en arbetskraft på cirka 1 miljon människor. Den lettiska ekonomin krymper med 15 procent i år, vilket betyder att jobben försvinner i än snabbare takt. Även i övriga baltiska länder och runt om i Östeuropa kollapsar ekonomierna. I snitt minskar ekonomierna i Europas östra del med 6 procent.
Den fördjupade kapitalistiska krisen i EU-området undergräver tilltron till varje regering. Social oro och politiska kriser har redan tvingat regeringar på fall.
”Oron stiger för sociala sammanbrott, EU:s sammanhållning, och kanske också demokratins framtid… Tre EU-regeringar har redan fallit (Island, Belgien och Lettland), och fler kan sitta löst, inte minst i östra Europa” (Svenska Dagbladet den 22 mars).
I veckan förlorade regeringen i Tjeckien (EU:s ordförandeland) en förtroendeomröstning i parlamentet, vilket innebär att den måste avgå. Också Ungern står inför en regeringskris efter att premiärminister Ferenc Gyurcsány avgått.
EU-regeringarna sitter löst och EU är i kris.
Som ett slags erkännande av att man inte har åtgärder för att hejda jobbslakten har EU:s pampar ” valt att tona ner förväntningar på det toppmöte som EU ska hålla om jobben i Prag i maj. Anledningen är att man fruktar att mötet inte ska ge några konkreta resultat” (Irish Times den 24 mars).
”Inga nya satsningar för att rädda jobben,” var beskedet från EU:s senaste toppmöte. Man kunde lika väl ha sagt att vi gör inget för att hejda massarbetslöheten.
Skrota kapitalets EU och EMU – för ett socialistiskt och demokratiskt Europa.
Per Olsson